×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Musaka
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Řecká ,

Musaka

Co budu potřebovat

olivový olej Nyní v akci
1 cibule, nasekaná najemno
1 stroužek česneku
750 g mletého hovězího masa (Řekové dávají jehněčí) Nyní v akci
1 lžička mleté skořice
100 ml bílého vína
400 g rajčat + 4–6 rajčat zvlášť Nyní v akci
2 lžíce hladkolisté petrželky, nasekané
sůl, pepř
2 lilky, nakrájené na kolečka
35 g másla
35 g hladké mouky
300 ml mléka Nyní v akci
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
1 lžíce jemně nastrouhané citronové kůry
100 g tvrdého sýra, jemně nastrouhaného Nyní v akci
2–3 brambory, oloupané, uvařené, nakrájené na kolečka Nyní v akci

Jak na to?

1. V širším hrnci osmahněte cibuli na troše olivového oleje doměkka. Pak přihoďte česnek a po minutě i mleté maso. Opékejte ho dohněda, dokud se zcela nerozpadne na malé kousky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte probublávat půl hodinky. Pak do směsi vmíchejte petrželku, ochuťte solí a pepřem. Zatímco dusíte maso, opečte na troše olivového oleje lilky. Z obou stran a pěkně dohněda. Přendejte je na kuchyňské ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk.
2. Udělejte si bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem, přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset až patnáct minut povařte. Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do
bešamelu rozmíchejte dvě vejce a sýr.
3. Začněte vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu zhruba dva litry: na dno dejte část lilků, osolte je, na ně dejte masovou směs, kolečka rajčat a tak dále do spotřebování všech ingrediencí. Končit byste měli masovou směsí. Na ni vyskládejte (jedno přes druhé) kolečka brambor, přelijte sýrovým bešamelem a pečte 30–40 minut.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj