×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Mrkvance
120 minut a více , Dezert , Vysoká náročnost , Česká , Sladká jídla ,

Mrkvance

Co budu potřebovat

150–200 ml mléka Nyní v akci
100 g krupicového cukru
42 g droždí (1 kostka)
250 g hladké mouky + na poprášení
250 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g másla a ½ lžíce sádla Nyní v akci
2 žloutky
rozšlehaný bílek a rozpuštěné máslo na potření
moučkový cukr na posypání
Na náplň
50 g másla Nyní v akci
500 g mrkve, očištěné a nastrouhané najemno
100 g krupicového cukru
1 sáček vanilkového cukru
20 semen fenyklu, nadrcených špetka čerstvě namletého pepře
3 lžíce rumu Nyní v akci
mletý mák podle chuti (nemusí být)

Jak na to?

Do části vlažného a mírně oslazeného mléka rozdrobte droždí, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Obě mouky prosejte do mísy, přidejte sůl, zbývající cukr, rozpuštěné a vychladlé máslo se sádlem, žloutky a kvásek. Postupně přilévejte zbývající vlažné mléko a vypracujte pružné a hladké těsto. Poprašte ho hladkou moukou, přikryjte ohřátou utěrkou a nechte na teplém místě kynout přibližně hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí objem.
Mezitím si připravte náplň. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte jemně nastrouhanou mrkev, krupicový i vanilkový cukr, fenykl, pepř a rum, duste asi 10 minut. Nechte vychladnout. Pokud mrkev pustila příliš mnoho šťávy, můžete ji slít anebo ponechat a zahustit hrstí mletého máku.
Vykynuté těsto dejte na vál, tvořte z něj placky, plňte je mrkvovou náplní a dobře zabalte jako buchty. Pokládejte je na vymaštěný plech dost od sebe, aby se nespekly. Nechte je ještě 15 minut nakynout a potřete je bílkem. Pečte je asi půl hodiny dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. Ještě teplé bochánky potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj