×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Minimazance
120 minut a více , Střední náročnost ,

Minimazance

Co budu potřebovat

100 g krupicového cukru Nyní v akci
30 g čerstvého droždí
250 ml mléka Nyní v akci
300–350 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
50 g vepřového sádla, rozpuštěného
a vychladlého
70 g másla, rozpuštěného a vychladlého Nyní v akci
špetka soli
2 žloutky
½ lžičky mletého muškátového květu
citronová kůra, nastrouhaná Nyní v akci
60 g mandlí, oloupaných a nasekaných Nyní v akci
100 g rozinek máčených ve vlažné vodě Nyní v akci
máslo na vymazání plechu Nyní v akci
1 vejce, rozšlehané, na potření

Jak na to?

Lžíci cukru a droždí rozetřete ve velké míse na kašičku, zalijte mlékem pokojové teploty, zasypte hrstí mouky a jemně promíchejte. Kvásek přikryjte utěrkou. Nechte na teplém místě stát, aby vzešel.
Jakmile se na kvásku začnou dělat bubliny, přidejte sádlo s máslem, špetku soli, žloutky, muškátový květ, citronovou kůru, mandle, zbývající mouky a cukr a poctivě zadělejte kynuté těsto. Hotové bude, když se na něm začnou dělat puchýřky a povrch bude hladký a lesklý. V té chvíli zapracujte do těsta rozinky. Z těsta vytvarujte kouli, položte ji do mísy, přikryjte nahřátou utěrkou a nechte kynout na teplém místě. Trvá to přibližně hodinu, během které těsto můžete dvakrát krátce propracovat. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
Předehřejte troubu na 180°C.
Vykynuté těsto přendejte na vál a rozdělte ho na 10 až 12 částí a z každé udělejte hladký bochánek. Bochánky pokládejte na máslem vymazaný plech. Nůžkami vystřihněte do kuliček kříž a nechte na plechu dalších 15 minut kynout. Pak je potřete vajíčkem a dejte do trouby. Pečte asi 20–30 minut, až budou minimazance krásně zlatohnědé.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj