×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Mazanec
120 minut a více , Snídaně , Střední náročnost , Česká ,

Mazanec

Co budu potřebovat

42 g (1 balení) droždí 150 g krupicového cukru moučkový cukr 370 ml mléka 750 g polohrubé mouky hladká mouka 1 sáček vanilkového cukru špetka soli 3 žloutky 150 g másla 3 lžíce rozinek předem namočených ve 3 lžících rumu 2 lžíce mandlí tuk 1 vejce

Jak na to?

Všechny ingredience si předem vyndám z lednice a spíže, aby měly pokojovou teplotu. Z droždí, lžíce cukru a z části vlažného mléka připravím kvásek a nechám ho na teplém místě vzejít. Do velké mísy proseju mouku, přidám cukr, vanilkový cukr, sůl, vzešlý kvásek, žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo a uhnětu nejprve vařečkou a pak rukama na vále trochu tužší krásně hladké a pružné těsto. Těsto vrátím do mísy, popráším ho lehce moukou, zakryju utěrkou a nechám na teplém místě kynout. Po hodině kynutí do těsta zapracuju rozinky a část mandlí (druhou část si nechám na ozdobu), vrátím zpět do mísy a nechám kynout další hodinu. Vykynuté těsto znovu propracuju, vytvaruju z něj dva bochánky, položím je na vymazaný plech, zakryju je utěrkou a nechám ještě asi půl hodiny kynout. Troubu předehřeju na 200 °C. Mazance pomažu rozšlehaným vejcem, posypu zbylými mandlemi a dám péct. Peču 5–10 minut, pak teplotu snížím na 150 °C a peču dalších asi 50 minut. Pokud by se mazance začaly připalovat, zakryju je alobalem. Hned po upečení potřu mazance rozpuštěným máslem a nechám je na mřížce vychladnout. Nakonec je pocukruju.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj