×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Mátový dort
90 minut , Střední náročnost ,

Mátový dort

Co budu potřebovat

NA TĚSTO
8 čerstvých mátových lístků
280 ml plnotučného mléka
350 g krupicového cukru Nyní v akci
225 g hladké mouky
90 g kakaového prášku
1 a ½ lžičky prášku do pečiva
1 a ½ lžičky sody
1 a ½ lžičky soli
120 ml řepkového oleje Nyní v akci
1 lžička vanilkového extraktu
2 velká vejce
180 ml teplé vody Nyní v akci
NA MÁTOVÝ KRÉM
8 čerstvých mátových lístků
460 g másla Nyní v akci
kostky ledu
500 g moučkového cukru
větší špetka soli
NA DOKONČENÍ
zelené potravinářské barvivo

Jak na to?

Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
Rozmačkané mátové lístky dejte do rendlíku a přilijte mléko. Přiveďte zvolna k varu, ztlumte plamen a nechte mírně vařit zhruba 15 minut, občas promíchejte. Stáhněte z plamene, vylovte mátové lístky a odměřte 240 ml mléka. Zbytek i s lístky vyhoďte.
V míse smíchejte všechny suché suroviny na těsto, v menší misce prošlehejte vychladlé mátové mléko, olej, vanilkový extrakt a vejce. Obsah mísy přelijte k suchému mixu, vmíchejte teplou vodu. Těsto vlijte do připravených forem a pečte 25–30 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda jsou korpusy upečené, neměly by na ní ulpívat drobečky.
Nechte chladnout 10 minut ve formách, pak korpusy vyklopte na mřížku.
Připravte krém. Mátové lístky rozmačkejte v rendlíku a přidejte máslo. Zvolna zahřívejte 15 minut na nízkém plamenu, občas promíchejte. Vyndejte mátové lístky a máslo přendejte do velké mísy a posaďte na ledové kostky, aby zchladlo, a elektrickým šlehačem šlehejte, až bude máslo světlé a nadýchané, postupně zašlehávejte cukr a sůl.
Pokud je potřeba, zarovnejte nožem povrch vychladlých korpusů. Naneste vyšší vrstvu krému navrch jednoho korpusu, na něj posaďte druhý. Pomocí stěrky naneste tenkou vrstvu krému na celý dort. Přesuňte ho do lednice nebo do mrazáku, aby základní vrstva krému ztuhla. Zbylý krém rozdělte do čtyř misek a tři obarvěte zeleným barvivem tak, abyste získali škálu odstínů od světlé po nejtmavší. Neobarveným krémem naplňte cukrářský pytlík s velkou hubičkou a naneste ho na vršek dortu, pokud vám zbyde, i po obvodu. Postupně plňte pytlík jednotlivými odstíny od nejsvětlejší po nejtmavší a nanášejte krém po obvodu dortu. Každou vrstvu uhlaďte stěrkou.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj