×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Maková bábovka s vanilkou
120 minut a více , Dezert , Střední náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Maková bábovka s vanilkou

Co budu potřebovat

400 g hladké mouky
lžičky sušeného droždí Nyní v akci
50 g zlatého třtinového cukru Nyní v akci
100 ml mléka Nyní v akci
3 velká vejce
½ lžičky soli
150 g másla
Na náplň:
100 g mandlových plátků Nyní v akci
140 g máku
100 g másla
1 lžíce vanilkového extraktu
4 lžíce medu
Na polevu:
85 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu

Jak na to?

Máte chuť na něco sladkého? Upečte si makovou bábovku s vanilkou.

1) Mouku, droždí, cukr, mléko, vejce a sůl smíchejte v míse a 10 minut hněťte rukama – těsto bude malinko lepivé. Pak postupně zapracujte máslo a uhněťte do hladkého těsta.
2) Přendejte do čisté, máslem vymazané mísy a nechte 3 hodiny kynout (ne na teplém místě, jen při pokojové teplotě). Pak dejte přes noc do ledničky.

Připravte náplň:
3) Mandle na sucho opražte v pánvi.
4) Když začnou zlátnout, přidejte i mák a pár minut společně opékejte.
5) Sejměte z pánve a nechte zcela zchladnout, pak přidejte máslo, extrakt a med a rozmixujte do pasty.

Pokračujte s těstem:
6) Těsto vyndejte z ledničky a nechte 3 hodiny před použitím při pokojové teplotě. Formu na bábovku (s dírou uprostřed) o objemu 2,5 litru vymažte máslem.
7) Těsto prohněťte, abyste vytlačili všechny bubliny, a pak jej rozválejte do obdélníku o rozměrech asi 35x45cm, navrch rozdělte makovou směs a těsto od delší strany těsně zarolujte.
8) Roládou vyložte formu – oba konce se musí dotýkat – a nechte 40 minut kynout.
9) Pečte 35 minut při 180 °C.
10) Bábovku potřete polevou vzniklou smícháním obou na ni potřebných surovin a 2 lžic vody.

Tip do kuchyně

 

Do receptu se perfektně hodí modrý mák Albert Quality, který prodáváme v třísetgramovém balení.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj