×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Linecký koláč
120 minut a více , Dezert , Vysoká náročnost , Sladká jídla , Pečení ,

Linecký koláč

Co budu potřebovat

175 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
3 žloutky, prošlehané + 1 žloutek
na potření těsta
100 g mletých pražených lískových
oříšků
nastrouhaná kůra z 1 citronu Nyní v akci
1 lžička skořice
½ lžičky mletého hřebíčku
špetka soli
150 g studeného másla Nyní v akci
300 g džemu z červeného rybízu
120 g mandlových lupínků Nyní v akci

Jak na to?

Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte oříšky, citronovou kůru, skořici, hřebíček a špetku soli. Nakonec do těsta
rychle zapracujte i studené máslo nakrájené na kousky.
Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky. Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte půlcentimetrový plát. Přeneste ho do hranaté či kulaté formy (o průměru 23 cm) a zlehka jej vmáčkněte, zejména u okraje. Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou, aby se na něm při pečení nedělaly bubliny. Těsto potřete džemem. Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a ty klaďte křížem krážem jeden přes druhý.
Potřete žloutkem a okraj koláče ještě posypte mandlovými lupínky. Pečte v troubě předehřáté na 180°C zhruba 40 minut.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj