×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Mřížkový koláč z lineckého těsta
120 minut a více , Dezert , Střední náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Mřížkový koláč z lineckého těsta

Co budu potřebovat

175 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
3 žloutky + 1 žloutek na potření těsta
100 g pražených mandlí, mletých Nyní v akci
nastrouhaná kůra z 1 citronu
1 lžička skořice
1 lžičky mletého hřebíčku
špetka soli
150 g studeného másla, na kousky
300 g džemu z červeného rybízu Nyní v akci
120 g mandlových lupínků Nyní v akci

Jak na to?

Linecké cukroví jistě znáte. Ale co linecký koláč? Ten už jste někdy jedli nebo pekli? Zde je recept.

1) Mouku smíchejte s cukrem a důkladně našlehanými žloutky, postupně přidávejte mleté mandle, citronovou kůru, skořici, hřebíček a sůl. Poté do těsta rychle zapracujte i máslo.

2) Vytvarujte bochánek a dejte ho na hodinu odpočívat do ledničky.

3) Pak oddělte zhruba čtvrtinu a tu vraťte do ledničky. Ze zbytku vyválejte plát silný půl centimetru.

4) Přeneste jej do kulaté formy (o průměru 23 centimetrů) a zlehka jej přimáčkněte, zejména u okraje.

5) Přečnívající těsto odkrojte a dno na mnoha místech propíchejte vidličkou – nebudou se na něm tvořit bubliny. Těsto potřete džemem.

6) Zbylé těsto rovněž vyválejte, rádýlkem ho pokrájejte na proužky a z těch utvořte na koláči mřížku.

7) Těsto potřete žloutkem a obvod koláče posypte mandlovými lupínky.

8) Pečte při 180 °C zhruba 25 až 30 minut.

Tip do kuchyně

 

Před podáváním nechte koláč vychladit.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj