×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Lasagne s cuketou
120 minut a více , Hlavní chod , Střední náročnost ,

Lasagne s cuketou

Co budu potřebovat

Základní recept na těsto - ingredience:
600 g kvalitní hladké mouky
6 vajec
Ingredience na lasagne s cuketou:
těsto podle základního receptu Nyní v akci
Na rajčatovo-masovou omáčku
olivový olej Nyní v akci
4 cukety, nakrájené podélně na tenké plátky
8 plátků pancetty, nakrájené na malé kousky
1 malá cibule, nakrájená najemno
3 stroužky česneku, nasekané
2 celerové řapíky, nakrájené na kousky
1,2 kg mletého hovězího masa Nyní v akci
80 ml mléka Nyní v akci
3× 400g plechovka krájených rajčat
120 g rajčatového protlaku Nyní v akci
45 ml balzamikového octa
špetka chilli vloček
8–10 velkých bazalkových lístků, natrhaných nahrubo
hrst čerstvých lístků oregana
500 ml červeného vína
sůl a mletý pepř
Na bešamelovou omáčku
150 g másla
100 g hladké mouky
1,2 l mléka Nyní v akci
špetka strouhaného muškátového oříšku
175 g strouhaného parmazánu + 50 g na posypání
1 koule mozzarelly, nakrájená na plátky Nyní v akci

Jak na to?

Základní recept na těsto:
Mouku prosejte do velké mísy nebo na pracovní plochu. Uprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj všechna vejce a vidličkou je prošlehejte. Na vejce nahrňte trochu mouky, promíchejte, postup opakujte. Těsto zpracovávejte dohladka a pokračujte v hnětení aspoň 8 minut. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 30 minut odpočívat.
Těsto si rozdělte na několik částí a na moukou posypané pracovní ploše ho rozválejte. Pomoučněným válečkem těsto rozvalujte směrem od sebe, po několika tazích těstem pootočte. Těsto, se kterým právě nepracujete, nechte zabalené v potravinářské fólii, aby neoschlo. Rozválené těsto odložte na vlhkou utěrku.

Lasagne:
Rozválený plát těsta nakrájejte na obdélníky podle velikosti svého pekáčku.

Lasagne s cuketou:
V pánvi rozpalte olej a opečte na něm dozlatova plátky cuket po obou stranách. Najemno je nasekejte a dejte stranou.
Do pánve přilijte další olej a opečte na něm pancettu, trvá to 4–5 minut. Vyndejte ji na papírovou utěrku.
Opět přidejte trochu oleje, vsypte cibuli opékejte 4 minuty a na další minutu přidejte česnek, pak celer, který opékejte dokud nezměkne. Přidejte hovězí maso, mléko a nechte ho 10–12 minut na středním ohni zezlátnout. Teprve pak přidejte konzervovaná rajčata, rajčatovou pastu, balzamiko, chilli, pancettu a bylinky a vše zalijte červeným vínem. Promíchejte, osolte, opepřete a nechte pozvolna vařit na mírném ohni asi hodinu. Příležitostně zamíchejte.
Připravte si bešamelovou omáčku. Na mírném ohni rozpusťte máslo, zasypte ho moukou, důkladně promíchejte vařečkou a nechte asi 2–3 minuty zasmahnout. Zalijte 100 ml mléka a důkladně míchejte do hladké kaše. Pak postupně přilévejte ohřáté zbývající mléko a vždy vymíchejte dohladka. Přidejte muškátový oříšek a parmazán a dobře promíchejte. Stáhněte z ohně a přiklopte.
Troubu předehřejte na 180°C. Těsto podle základního receptu vyválejte a nakrájejte jej na obdélníky velikosti vašeho pekáčku.
V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu s trochou olivového oleje a k ruce si připravte ještě jeden hrnec se studenou vodou. Postupně uvařte pláty těsta (trvá to zhruba 3–4 minuty) a pak je ihned ponořte do druhého hrnce se studenou vodou. Odložte je odpočívat na papírové utěrky.
Pusťte se do skládání lasagní. Dno pekáčku pokryjte masovou omáčkou, přidejte trochu nasekaných cuket a přelijte bešamelem, který opatrně rozetřete. Zakryjte pláty lasagní a opakujte postup, poslední vrstvou by měl být plát těsta, na který rozetřete zbytek bešamelu, povrch poklaďte plátky mozzarelly a posypte zbývajícím parmazánem. Pečte 30–35 minut, dokud povrch lasagní nezezlátne. Ihned podávejte, třeba doplněné zeleným salátem.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj