×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Lasagne
120 minut a více , Hlavní chod , Střední náročnost ,

Lasagne

Co budu potřebovat

1 snítka čerstvého rozmarýnu, lístky sdrhnuté a nasekané
50 g prorostlé slaniny, nakrájené na malé kousky Nyní v akci
2 lžíce olivového oleje Nyní v akci
500 g mletého hovězího masa Nyní v akci
500 g mletého vepřového masa
2 mrkve, rozpůlené a nakrájené na malé kousky
1 cibule, nasekaná najemno
2 řapíky celeru, nakrájené na malé kousky
1 vrchovatá lžíce rajčatového protlaku Nyní v akci
2 400g konzervy krájených rajčat Nyní v akci
175 g suchých lasagní
NA BEŠAMEL
75 g zralého čedaru, nastrouhaného nahrubo
1 střední pórek, očištěný a nakrájený najemno
1 čerstvý bobkový list
2 lžíce hladké mouky
500 ml mléka Nyní v akci
1 muškátový oříšek, na strouhání
pepř a sůl
lístky bazalky na ozdobu

Jak na to?

V hlubokém kastrolu rozehřejte lžíci oleje, přidejte rozmarýn a slaninu a opékejte zhruba 2 minuty, až slanina začne být křupavá. Přidejte všechno mleté maso, vařečkou ho rozmíchejte na drobné kousky, snižte plamen a zvolna opékejte zhruba 10 minut, dokud se neodpaří tekutina. Občas zamíchejte. Pak přidejte mrkev, cibuli a celer a vařte ještě 15–20 minut doměkka. Vlijte rajčatové konzervy a protlak. Prázdné konzervy naplňte vodou a tu přilejte do kastrolu. Všechno dobře promíchejte a nechte zhruba 1 a půl hodiny zvolna vařit do zhoustnutí.
Mezitím si připravte bešamel. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte pórek a bobkové listy, trochu osolte a opepřete. Snižte plamen a vařte zhruba 30 minut, dokud pórek zcela nezměkne, podle potřeby občas podlijte vodou.
Přidejte mouku, dobře promíchejte a postupně přilévejte za stálého míchání mléko a přiveďte k varu. Plamen snižte, míchejte, nechte 5–10 minut mírně vařit do zhoustnutí. Omáčku rozmixujte dohladka a vmíchejte polovinu nastrouhaného sýru. Přistrouhejte polovinu muškátového oříšku a promíchejte.
Troubu předehřejte na 190 °C. Na dno zapékací mísy (25×30 cm) dejte čtvrtinu masové směsi, čtvrtinu bešamelu a zakryjte pláty lasagní. Vrstvy 3× opakujte, zakončete bešamelem. Navrch nasypte zbylý sýr a nastrouhejte zbylý oříšek. Pečte 45–50 minut dozlatova. Ozdobte lístky bazalky.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj