×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Lasagne
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Italská ,

Lasagne

Co budu potřebovat

3 lžíce olivového oleje Nyní v akci
2 stonky řapíkatého celeru
1 cibule, nasekaná najemno
1 mrkev, nakrájená na malé kousky
3 stroužky česneku, drcené
140 g slaniny, nakrájené na kostičky Nyní v akci
1 kg směsi mletého masa
200 ml mléka Nyní v akci
3x 400g konzerva sekaných rajčat
2 bobkové listy
1 větvička čerstvého rozmarýnu
2 větvičky čerstvého tymiánu
2 lžičky sušeného oregana
2 kostky hovězího bujonu
500 ml červeného vína
400 g lasagní
100 g strouhaného parmazánu
sůl a pepř
Na bešamel:
1,5 l mléka Nyní v akci
1 cibule, oloupaná a nakrájená na vetší kusy
3 bobkové listy
100 g másla
100 g hladké mouky
špetka muškátového oříšku

Jak na to?

1. Než začnu s masem, přivedu k varu mléko s cibulí a bobkovým listem a nechám asi
hodinu stát, aby mléko vstřebalo vůni z koření a cibule. Pak dám do větší pánve olej, řapíkatý celer, cibuli, mrkev, česnek a slaninu a vše smažím, až zelenina změkne, ale nezhnědne. Přidám mleté maso, vařečkou ho rozmíchám na drobné kousky, lehce ho osmažím, přidám mléko a rajčata a vše promíchám. Nakonec přidám bylinky, bujon, víno a přivedu k varu. Zakryju, stáhnu plamen a za občasného míchání hodinu vařím. Pak vařím další půl až hodinu bez pokličky, až je maso křehké a omáčka vláčná. Osolím a opepřím.
2. Dodělám si bešamel. Mléko přecedím do mísy. V hrnci, ve kterém bylo mléko, rozpustím na mírném ohni máslo. Pak ho za stálého míchání zasypu moukou a nechám asi minutu zasmahnout na hodně světlou jíšku.
3. Do ještě horké jíšky pomalu přilévám mléko a intenzivně přitom vše míchám. Kaše bude nejdřív hodně hustá, ale nakonec by měla mít konzistenci husté omáčky. Nechám bešamel chvilku povařit, nakonec ho osolím, opepřím a přidám nastrouhaný muškátový oříšek.
4. Troubu rozehřeju na 180 °C. Na dno zapékací mísy o objemu 3,5 litru rozprostřu lžíci masové směsi, zakryju vrstvou lasagní a čtvrtinou bešamelu. Na bešamel navrstvím třetinu masové směsi a zasypu ji částí parmazánu. Pak opakuju vrstvy – pláty lasagní, bešamel, masová směs, parmazán – vše ještě dvakrát. Úplně navrch dám ještě vrstvu lasagní, zbytek bešamelu a parmazánu. Lasagne peču hodinu, až jsou krásně zlatavé a na povrchu křupavé.
Tip - Na lasagne je při stolování dobré přinést na stůl kysanou smetanu. Ta dokáže jejich skvělou chuť ještě povznést a ozvláštnit.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj