×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Valašská kyselice se zakysanou smetanou
35 minut , Polévka , Nízká náročnost , Česká , Pro gurmány , Vaření ,

Valašská kyselice se zakysanou smetanou

Co budu potřebovat

větší hrst sušených hub
sůl
5 kuliček černého pepře
3 kuličky nového koření
3 bobkové listy
4 středně velké brambory Nyní v akci
200 ml 31% smetany
hladká mouka na zahuštění
1 vejce ocet podle chuti každého
zakysaná smetana
kysané zelí

Jak na to?

Staročeská klasika, která by jednou za čas neměla chybět na žádném jídelním stole. Zejména na Moravě. To je valašská kyselice.

1) Sušené houby namočte na půl hodiny do hrnku studené vody.

2) Do dvou litrů osolené vroucí vody přidejte kuličky černého pepře i nového koření a bobkové listy.

3) Chvíli vařte a následně přidejte namočené houby i s vodou a na kostičky nakrájené brambory. Vařte asi 20 minut.

4) Když jsou brambory měkké, přilijte smetanu rozmíchanou se dvěma lžícemi hladké mouky a kysané zelí.

5) Čtvrt hodiny povařte na mírném plameni, do hotové polévky rozklepněte vejce, krátce povařte a dochuťte solí.

Tip do kuchyně

 

Polévku servírujte s octem vedle v mističce. Do hotové polévky si ho vmíchá každý sám, jedna lžíce je tak akorát. Každou porci ozdobte lžící zakysané smetany.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj