×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Krémová kulajda
45 minut , Polévka , Nízká náročnost , Česká ,

Krémová kulajda

Co budu potřebovat

hrst čerstvých nebo mražených hříbků
1 lžíce másla
půl lžičky kmínu
4 větší brambory, oloupané, nakrájené na kostičky Nyní v akci
nové koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
1 balení zakysané smetany
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce octa (podle chuti), sůl
1 lžíce čerstvého kopru, nasekaného
4 vejce

Jak na to?

1. Houby očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Máslo rozpusťte v polévkovém hrnci a pak na něm houby pět minut smahněte, zasypte kmínem, promíchejte, přidejte syrové brambory a zalijte litrem vody. Vhoďte nové koření, pepř, bobkové listy a vařte zhruba dvacet minut. Potom do smetany vmíchejte hladkou mouku, přidejte ji do polévky a krátce prohřejte.
2. Nakonec kulajdu podle chuti osolte, okyselte octem a přidejte do ní nasekaný kopr. Těsně před podáváním do polévky vyklepněte vejce a nechte je jen tři čtyři minuty projít varem, pak polévku stáhněte z ohně a nechte vajíčka, aby došla – žloutky budou poloměkké a z kulajdy se stane nepřekonatelná polévka.
TIP - S vodou ani octem to v kulajdě nepřežeňte – polévka by měla být hustá a naopak nepřekyselená.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj