×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Koláč s jarními cibulkami
60 minut , Střední náročnost , Pečení ,

Koláč s jarními cibulkami

Co budu potřebovat

300 g hladké mouky
špetka soli
15 g droždí Nyní v akci
1 lžička zakysané smetany
200 ml mléka Nyní v akci
4 lžíce olivového oleje Nyní v akci
1 prošlehaný žloutek
hrst slunečnicových
semínek
Na náplň
25 g slaniny, na kostičky Nyní v akci
2–3 jarní cibulky,
na kolečka
2 vrchovaté lžíce zakysané
smetany Nyní v akci
50 g strouhaného eidamu
nebo jiného sýra Nyní v akci
1 lžička hořčice
sůl a čerstvě mletý pepř
špetka strouhaného
muškátového oříšku
Na bylinkový dip
1 hrst bazalky
2 hrsti petrželky
4 jarní cibulky, nasekané
80 ml majonézy
50 ml řeckého jogurtu
sůl a čerstvě mletý pepř
2 lžíce bílého vinného octa

Jak na to?

Ve velké misce promíchejte mouku a sůl. Rozdrobte droždí, přimíchejte smetanu a přilijte mléko pokojové teploty. Těsto asi 5 minut hněťte, pak ho nechte 20–25 minut odležet, zapracujte olivový olej a hněťte ještě 5 minut. Potom nechte těsto 1,5 hodiny kynout na dvojnásobný objem. Mezitím smíchejte v misce suroviny na náplň. Těsto rozdělte na poloviny a každou rozválejte na kolo o průměru 25 cm.

Předehřejte troubu na 200 °C a plech potáhněte pečicím papírem. Jedno kolo potřete náplní, na okrajích nechte 1 cm volný. Přiklopte druhým kusem těsta. Doprostřed položte sklenici dnem vzhůru a lehce ji přitlačte. Nyní koláč rozdělte na čtvrtiny – řez veďte od sklenice směrem ven. Každou čtvrtinu potom rozřízněte na polovinu a každý vzniklý kousek ještě na čtvrtiny. Získat byste měli 32 kousků. Každý třikrát zatočte kolem podélné osy. Dejte pryč sklenici, koláč potřete prošlehaným vajíčkem a střed koláče (kde byla sklenice) posypte slunečnicovými semínky. Pečte 25–30 minut dozlatova. Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Podávejte s bylinkovým dipem. Na bylinkový dip dejte všechny suroviny do mixéru a několika pulzy je promixujte, abyste získali zelenou pastu. Podávejte ke koláči s jarními cibulkami.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj