×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Kohout na víně
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Vánoce ,

Kohout na víně

Co budu potřebovat

5 lžic olivového oleje Nyní v akci
200 g slaniny, nakrájené na drobné kostičky Nyní v akci
1 kohout, naporcovaný
100 ml koňaku nebo armagnaku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 bobkové listy
½ lžičky sušeného tymiánu
4 bílé cibule, nakrájené na klínky, nebo 8 šalotek
3 lžíce hladké mouky
500 ml domácího kuřecího vývaru
750 ml červeného vína, nejlépe burgundského
3 stroužky česneku, prolisované
2 lžíce rajského protlaku
400 g malých žampionů, můžou být i konzervované

Jak na to?

V litinovém kastrolu rozehřejte polovinu oleje a opékejte 2 minuty slaninu. Zlatavou ji vyndejte děrovanou lžící a odložte na talíř. Vypečený tuk nechte v hrnci, rozehřejte ho a po částech opékejte kohouta. Přidejte koňak či armagnac, přiveďte k varu, aby se odpařil alkohol.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Kohouta osolte, opepřete, přidejte bobkový list, tymián a kolem masa rozložte cibuli a chvíli poduste na plotně. Pak maso poprašte moukou, otočte ho ke dnu a duste pár minut. Přilijte vývar a třetinu vína, přiklopte a dejte do trouby.
Za 20–30 minut maso obraťte, přidejte opečenou slaninu, česnek a rajský protlak a podlijte další dávkou vína. Troubu ztlumte na 170 °C a nechte zvolna péct 2 hodiny. Občas do pekáče přilijte další víno, aby byl kohout skoro ponořený. Netrpěliví můžou zvýšit teplotu, maso bude dřív hotové, ale vyplatí se péct ho opravdu pomalu a několik hodin, až je pěkně měkké a šťavnaté.
Omáčky by nakonec mělo být 300 ml, pokud je jí moc, vyndejte z pekáče maso a na plotně tekutinu svařte. Na posledních pár minut přidejte houby.
Podávejte s opečenými bramborami.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj