×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Karamelový dort
120 minut a více , Střední náročnost , Pečení ,

Karamelový dort

Co budu potřebovat

525 g másla, změklého + na vymazání Nyní v akci
180 ml javorového sirupu
100 g jemného krupicového cukru Nyní v akci
1 sáček vanilkového cukru
200 g třtinového cukru
7 vajec
560 g hladké mouky
lžičky kypřicího prášku
80 ml mléka Nyní v akci
150 g tmavé čokolády, nasekané najemno Nyní v akci
2 lžičky slunečnicového oleje Nyní v akci
Na karamelový krém
440 g krupicového cukru Nyní v akci
250 ml smetany na vaření Nyní v akci
500 g másla, změklého Nyní v akci

Jak na to?

Předehřejte troubu na 160 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte je pečicím papírem.
Máslo, javorový sirup a všechny druhy cukru dejte do misky a vyšlehejte elektrickými metlami na hladký krém. Potom postupně, jedno po druhém, zašlehejte vejce. Přisypte mouku prosátou s kypřicím práškem, přilijte mléko a pořádně promíchejte. Těsto rozlijte do připravených forem a pečte asi 1 hodinu 20 minut; zapíchnutá špejle by měla vyjít úplně čistá. Hotové korpusy nechte 10 minut chladnout ve formě, potom je přesuňte k dochladnutí na mřížku.
Mezitím připravte krém. Do hrnce nasypte cukr a zalijte ho 250 ml vody. Promíchejte, přiveďte k varu a vařte 13–15 minut bez míchání na zlatý karamel (pokud máte kuchyňský teploměr, teplota by měla dosáhnout 172 °C). Karamel stáhněte z ohně a tenkým pramínkem do něj vlijte smetanu. Rendlík vraťte na nízký plamen a vymíchejte dohladka. Smetanový karamel přelijte do misky a nechte úplně vychladnout.
Máslo našlehejte elektrickými metlami na hladký nadýchaný krém. Přidejte vychlazený smetanový karamel a znovu prošlehejte.
Každý dortový korpus podélně rozpulte. Spodní vrstvu položte na prkénko nebo servírovací talíř a potřete ho krémem. Na něj položte další korpus, opět ho potřete krémem a stejným způsobem vytvořte další vrstvy. Zbývajícím krémem potřete vršek dortu a boky. Dort nechte aspoň 3 hodiny chladit.
Čokoládu s olejem dejte do ohnivzdorné mísy a ve vodní lázni ji rozpusťte. Polevu přelijte na dort a nechte ji stéct i na boky. Před podáváním ještě aspoň hodinu chlaďte.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj