×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Kachna na marsale
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Česká ,

Kachna na marsale

Co budu potřebovat

1 kachna (2 kg) Nyní v akci
sůl a čerstvě mletý pepř
2 vrchovaté lžičky koření pěti vůní Nyní v akci
1 mandarinka klementinka
4 bobkové listy
1 palice česneku, podélně rozpůlená
6 mrkví, očištěných a rozpůlených
3 červené cibule, oloupané
a nakrájené na osminky
3 lžíce hladké mouky
100 ml dezertního vína marsala Nyní v akci
1 litr drůbežího vývaru
pečené šťouchané brambory Nyní v akci
s česnekem a petrželkou k podávání

Jak na to?

Předehřejte troubu na 180 °C. Z kachny odřízněte všechny přebytečné kousky tuku a kůže. Do kůže na prsou a stehen udělejte ostrým nožem několik zářezů tak, aby se utvořila mřížka. Kachnu uvnitř i vně osolte, opepřete a vetřete do ní koření pěti vůní. Mandarinky rozkrojte napůl a spolu s bobkovým listem je vložte dovnitř kachny. Kachnu dejte na pekáč a pečte ji asi 1 hodinu a 20 minut, během pečení ji přelévejte vypečeným tukem. Pak ji na chvíli vyndejte, do výpeku přidejte česnek, mrkev a cibuli a kachnu na zeleninový základ vraťte. Pečte dalších 40 minut, aby byla krásně zlatá a maso se odlupovalo od kostí. Upečenou kachnu a celé kousky zeleniny vyjměte z pekáče a uchovejte v teple.
Pekáč postavte na plotýnku. Výpek se zbývajícími kousky zeleniny poprašte moukou a osmahněte, odškrabujte přitom připečeniny ode dna. Přilijte marsalu, minutu ji povařte a pak zalijte vývarem. Vařte čtvrt hodiny nebo dokud není šťáva pěkně hustá. Propasírujte ji a podle chuti osolte.
Kachnu naporcuje, podávejte se šťávou a pečenou zeleninou.
Skvělá je s pečenými šťouchanými bramborami.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj