×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Pečená jehněčí kýta na víně
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Středomořská , Pro gurmány , Pečení ,

Pečená jehněčí kýta na víně

Co budu potřebovat

1,8–2 kg jehněčí kýty bez kosti
2 lžíce olivového oleje Nyní v akci
3 větvičky oregana a lístky ze dvou dalších
3 větvičky rozmarýnu a lístky ze dvou dalších
3 stroužky česneku, nahrubo nasekané
600 ml červeného vína
2 konzervy krájených rajčat (po 400 g)
1 lžíce krupicového cukru
sůl a pepř

Jak na to?

Čekáte vzácnou návštěvu a chtěli byste připravit něco extra? Pak zvolte pečenou jehněčí kýtu na víně. Určitě nezklamete.

1) Předehřejte troubu na 200 °C.

2) Maso omyjte a osuším.

3) Do hluboké misky nebo hrnku nalijte olivový olej, lístečky oregana i rozmarýnu, česnek, sůl a pepř a to všechno rozmixujte na kaši.

4) Maso rozprostřete na prkénku a pěkně a důkladně do něj vetřete olejovou kašičku s kořením.

5) Maso svážte provázkem do úhledného špalíčku, dejte na pekáč a nechte 20 minut péct v troubě.

6) Pak maso zakryjte poklicí, teplotu snížte na 150 °C a pečte 3 hodiny.

7) Občas maso otočte, případně podlijte trochou vody.

8) Po 3 hodinách vyndejte pekáč z trouby; maso by už melo být měkké tak, že se dá krájet lžící nebo vidličkou.

9) Z pekáče odeberte tuk, který se vypekl, přilijte víno, přidejte rajčata, větvičky bylinek a vráťte nepřikrytý pekáč na 40 minut zpátky do trouby.

10) Ve finále vyndejte z pekáče maso na prkýnko, zakryjte ho miskou a nechte půl hodiny odpočinout.

11) Omáčku nalijte do kastrolu, seberte z povrchu tuk a přiveďte ji k varu.

12) Na mírném ohni a za stálého míchání ji vařte 10 až 15 minut, dokud nezhoustne.

13) Ochuťte cukrem, případně solí a pepřem.

Tip do kuchyně

 

Jehněčí kýtu podávejte s pečenými brambory nebo bramborovou kaší.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj