×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Játra po tyrolsku
120 minut a více , Hlavní chod , Střední náročnost , Ostatní ,

Játra po tyrolsku

Co budu potřebovat

1 kg vepřových jater Nyní v akci
100 g slaniny, v celku, nakrájené na špalíky Nyní v akci
čerstvě mletý pepř, sůl
2 mrkve
1 petržel
1 středně velkého celeru
1 cibule
1 velká lžíce másla
1 lžíce olivového oleje Nyní v akci
1,5–2 l zeleninového vývaru
2 kuličky celého pepře
2 kuličky nového koření
2 bobkové listy
2–3 větvičky tymiánu
2–3 lžíce hladké mouky
500 ml mléka Nyní v akci
1 kelímek smetany ke šlehání
1 kelímek zakysané smetany
citronová šťáva na dochucení
pečené brambory k podávání Nyní v akci

Jak na to?

1. Játra odblaňte, omyjte, osušte a prošpikujte špalíky slaniny. Poté je ze všech stran opepřete a dejte na chvíli do lednice. Kořenovou zeleninu oloupejte a nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Cibuli nasekejte najemno. Máslo rozpusťte v hrnci, přilijte olej a na tuku ze všech stran rychle opečte játra, vyjměte je a naopak vsypte zeleninu i cibuli a deset minut ji na mírném plameni opékejte. Vraťte játra, zalijte vývarem, přidejte pepř, nové koření, bobkový list, pár snítek tymiánu a duste hodinu doměkka.
2. Játra, kuličky koření, bobkové listy a snítky bylinek vyjměte, obsah hrnce propasírujte nebo jen rozmixujte a mírně zahřejte. Mouku promíchejte s trochou mléka, pak přilijte zbytek, smetanu i zakysanou smetanu a směs opatrně vlévejte do omáčky. Zahřejte a ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Přidejte játra a znovu prohřejte. Podávejte například s pečenými bramborami.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj