×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Jáhelník
120 minut a více , Snídaně , Střední náročnost , Česká , Moučníky a koláče ,

Jáhelník

Co budu potřebovat

200 g jáhel
sůl
4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
150 g moučkového cukru
1 lžičky mleté skořice
100 g rozinek
100 g vlašských ořechů
200 g kompotovaných švestek
máslo
zakysaná smetana

Jak na to?

Jahly nasypte do cedníku a spařte vroucí vodou, aby nebyly hořké. V hrnci přiveďte k varu ¾ litru vody, osolte špetkou soli, přisypte spařené jáhly a vařte 20 minut, aby z nich byla hustá kaše. Nechte ji 1/2 hodiny chladnout. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmíchejte do jáhelné kaše. Z bílků ušlehejte sníh, zašlehejte do něj zbývající cukr a ještě aspoň 2 minuty šlehejte dohusta. Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlove hmoty. Pekáč vymažte máslem, rozetřete do něj polovinu těsta, poklaďte kompotovanými švestkami a překryjte druhou polovinou těsta. Pečte hodinu v troubě vyhřáté na 160 °C. Podávejte ozdobené švestkami a zakysanou smetanou.

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj