×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Jablečný smetanový koláč
120 minut a více , Vysoká náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Jablečný smetanový koláč

Co budu potřebovat

200 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
125 g másla, pokojové teploty Nyní v akci
špetka soli
1 vejce
Na náplň:
15 g másla Nyní v akci
lžičky citronové šťávy Nyní v akci
65 g krupicového cukru + 1 lžíce navíc Nyní v akci
1–1½ lžičky calvadosu
3–4 jablka, oloupaná, nakrájená na půlměsíčky Nyní v akci
100 ml smetany ke šlehání
1 vejce
moučkový cukr na posypání

Jak na to?

1. Obě mouky vsypte do mísy robotu, přidejte kousky másla a špetku soli a mixujte do hmoty podobné písku. Přidejte vejce a 1 lžičku studené vody a opět krátce mixujte. Pak směs přendejte na pomoučenou pracovní plochu a asi půl minuty hněťte do hladkého těsta. To rozválejte na centimetr silnou placku. Zabalte ji mezi archy potravinářské fólie a na třicet minut dejte do chladničky.
2. Těsto vyndejte a ve fólii rozválejte do 2mm tloušťky, pak odtrhnete jednu vrstvu fólie a testem vyložte formu s odnímatelným dnem (o průměru 22 cm, vysokou 3–4 cm). Sejměte druhou fólii, těsto přitlačte k formě a zhruba 2 mm jej ohněte přes okraj formy, zbytek odřízněte. Dno propíchejte vidličkou a dvacet minut znovu chlaďte.
3. Mezitím udělejte náplň: máslo dejte spolu s citronovou šťávou a 15 g krupicového cukru do malého rendlíku a zahřívejte, dokud se máslo a cukr nerozpustí. Sejměte z ohně, vmíchejte calvados a dejte stranou.
4. Troubu předehřejte na 220 °C. Na těsto jedno pres druhé vyskládejte jablka a potřete je směsí s calvadosem. Deset minut zapékejte, pak teplotu snižte o 20 °C a pečte dalších patnáct až dvacet minut, aby jablka začala karamelizovat.
5. Smetanu smíchejte s vejcem a 50 g cukru a dejte stranou. Jablka posypte další lžící cukru, přelijte je smetanovou směsí a pečte ještě deset minut. Před podáváním nechte koláč hodinu zchladnout. Jezte pocukrované.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj