Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
Menu
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyIdrijski žlikrofi
Albert logoAlbert logo
  • Idrijski žlikrofi
Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi

Snadné
31-45 minut
5/5
Hlavní chod

Ingredience1 porce

1 porcí
  • Mouka hladká 300 g
  • Sádlo 50 g
  • Majoránka čerstvá
  • Olej slunečnicový
  • Voda
  • Vejce 1,5 ks
  • Brambory 500 g
  • Cibule 50 g
  • Pepř
  • Sůl
  • Mouka hladká 300 g
  • Sádlo 50 g
  • Majoránka čerstvá
  • Olej slunečnicový
  • Voda
  • Vejce 1,5 ks
  • Brambory 500 g
  • Cibule 50 g
  • Pepř
  • Sůl

Příprava

1
Z mouky, vajec, oleje a mléka nebo vody vypracujte hladké, vláčné těsto. Přikryjte ho pečlivě utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.
2
Mezitím si připravte náplň. Dejte vařit brambory. Na pánvi nechte opražit sádlo nebo slaninu. Nakonec přidejte cibuli a opečte dozlatova. Teplé vařené brambory rozšťouchejte na kaši, přidejte vypražené sádlo, cibuli a koření. Vše promíchejte do vláčné směsi.
3
Rozválejte těsto jako na nudle. Na plát naklaďte kuličky náplně velké jako lískový oříšek – na prst od sebe. Těsto nožem nakrájejte na obdélníky 3 × 2 cm. Každý naplněný obdélník srolujte, na konci stiskněte, aby se vytvořila křidélka, a uprostřed promáčkněte dvěma prsty, aby žlikrof měl typický tvar klobouku.
4
Taštičky vhoďte do vařící osolené vody, zamíchejte a přikryjte. Jakmile se zvednou ode dna, jsou hotové. Ozdobte čerstvou majoránkou a slaninou.
5
FOTO: MAREK BARTOŠ A MAREK KUČERA, FOOD STYLING: MILENA VOLFOVÁ
1
Z mouky, vajec, oleje a mléka nebo vody vypracujte hladké, vláčné těsto. Přikryjte ho pečlivě utěrkou a nechte půl hodiny odpočinout.
2
Mezitím si připravte náplň. Dejte vařit brambory. Na pánvi nechte opražit sádlo nebo slaninu. Nakonec přidejte cibuli a opečte dozlatova. Teplé vařené brambory rozšťouchejte na kaši, přidejte vypražené sádlo, cibuli a koření. Vše promíchejte do vláčné směsi.
3
Rozválejte těsto jako na nudle. Na plát naklaďte kuličky náplně velké jako lískový oříšek – na prst od sebe. Těsto nožem nakrájejte na obdélníky 3 × 2 cm. Každý naplněný obdélník srolujte, na konci stiskněte, aby se vytvořila křidélka, a uprostřed promáčkněte dvěma prsty, aby žlikrof měl typický tvar klobouku.
4
Taštičky vhoďte do vařící osolené vody, zamíchejte a přikryjte. Jakmile se zvednou ode dna, jsou hotové. Ozdobte čerstvou majoránkou a slaninou.
5
FOTO: MAREK BARTOŠ A MAREK KUČERA, FOOD STYLING: MILENA VOLFOVÁ

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 2 dny

Od 10.04.2024 do 16.04.2024

Platný ještě 2 dny

Od 10.04.2024 do 16.04.2024

Platný ještě 2 dny

Od 02.04.2024 do 16.04.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.