×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Hrachová polévka
90 minut , Polévka , Nízká náročnost , Vánoce ,

Hrachová polévka

Co budu potřebovat

300 g sušeného zeleného hrachu
1 lžíce másla Nyní v akci
1 lžíce hladké mouky
200 ml smetany ke šlehání
sůl a čerstvě mletý pepř
mletý kmín
2 stroužky česneku, rozdrcené
majoránka
hrst čerstvých bylinek (petrželka, tymián, saturejka, majoránka)
krutony k podávání

Jak na to?

Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Dejte ho do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte přes noc bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte tolik čerstvé vody, aby hrách byl potopený. Přiveďte k varu, přidejte kmín, stáhněte plamen a vařte doměkka 45–90 minut (záleží na stáří hrachu).
Povařený hrách rozmixujte a prolisujte ho přes jemné síto. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, podle potřeby dolijte vodou a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dochuťte solí, pepřem, česnekem, majoránkou a podávejte ozdobené bylinkami a krutony.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj