×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Tábornický guláš v kotlíku
120 minut a více , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Ostatní , Omáčky , Piknik , Dušení ,

Tábornický guláš v kotlíku

Co budu potřebovat

1–2 lžíce sádla
150 g špeku, nakrájeného na kostičky
6 cibulí
mletá paprika
1 kg hovězí kližky nebo plece, nakrájené na kostičky velikosti sousta
sůl, kuličky pepře, majoránka, kmín, nové koření podle chuti
1 kg vepřového plecka, nakrájeného na kostičky velikosti sousta
4 červené papriky Nyní v akci
2x 400g plechovka nakládaných rajčat
750 g brambor, oloupaných, nakrájených na kostičky Nyní v akci
svazek petrželky
2–4 klobásy Nyní v akci
1 tvrdého chleba Nyní v akci
1 feferonka, nasekaná na nudličky
čerstvý chleba nebo francouzská bageta k podávání Nyní v akci

Jak na to?

Správný tramp dokáže při táboráku ukuchtit pořádný táborácký guláš. Stačí kotlík, správné ingredience, trocha umu a také schopnost rozdělat oheň.

1) V kotlíku nechte rozpustit sádlo, přihoďte na kostičky nakrájený špek.

2) Jakmile je tuk dostatečně rozpálený, přidejte nahrubo nakrájenou cibuli a nechte ji zpěnit.

3) Přihoďte osolené a opepřené kostky hovězího a vepřového masa, a osmahněte je tak, aby se maso zatáhlo.

4) Takto osmahnuté maso s cibulkou zaprašte mletou paprikou. Základ byste měli brzo podlít vodou, aby vám paprika nezhořkla. Maso by mělo být po podlití celé ponořené a plamen pod kotlíkem by měl být mírný. Během dušení podlijte základ ještě několikrát.

5) Maso se vám krásně dusí doměkka. V tuto chvíli přidejte do kotlíku majoránku, kmín a nové koření.

6) Přibližně po 45 minutách opět dolijte vodu a přidejte na kousky nakrájenou papriku, rajčata a brambory.

7) Ke konci dušení přihodíme na kousky nakrájenou klobásu, zahustíme strouhaným chlebem a ještě přibližně 10 minut poduste.

8) Nakonec dle chuti dochuťte solí, feferonkou a zasypte sekanou petrželkou.

9) Kotlík sejměte z ohně a z větší části ho zakryjte. Nechte půl hodiny odstát, a poté podávejte s krajícem čerstvého chleba.

 

Tip do kuchyně

 

Pokud máte rádi ostřejší guláš, můžete kromě sladké papriky zaprášit maso s osmahlou cibulkou i špetkou chilli. Pikantnost pokrmu bude cítit už od základu. Pokud jste si vybrali na vaše dobrodružství v přírodě chladnou noc, či máte možnost uchovávat potraviny v chladu, doporučujeme nechat odležet guláš přes noc. Odleželý guláš chutná totiž ještě lépe.

Prázdniny v jednom kole 
Hledejte v prodejnách Albert příručku pro táborníky prázdniny v jednom kole. Najdete v ní spoustu inspirace, jak strávit letní prázdniny a mnoho dalších tipů do přírody.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj