×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Dýňová polévka
30 minut , Polévka , Nízká náročnost , Česká , Bezmasé , Vaření ,

Dýňová polévka

Co budu potřebovat

1 kg dýně
3 lžíce másla Nyní v akci
1 cibule
1 stroužek česneku
900 ml zeleninového vývaru
1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce citrónové šťávy
3–4 proužky pomerančové kůry (nemusí být) Nyní v akci
300 ml mléka Nyní v akci
sůl
pepř
na ozdobu: 4–6 lžic tučné smetany
dýňová semínka

Jak na to?

1. Dýni oloupejte, odstraňte semínka a dužinu pokrájejte na kostky velké cca 2,5 cm. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte na jemno nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a kostky dýně. Vše duste 2–3 minuty.

2. Pak přidejte vývar a na středním plameni uveďte do varu. Osolte a opepřete, podle chuti přidejte zázvor, citronovou šťávu a proužky pomerančové kůry. Vařte na mírném plameni asi 20 minut – aby dýně lehce změkla.

3. Pak odstraňte pomerančovou kůru a bobkový list, polévku nechte trochu vychladnout a opatrně ji po částech rozmixujte dohladka.

4. Vlijte ji do čisté pánve, přidejte mléko a mírně prohřejte. Na talíři ozdobte trochou smetany a opraženými dýňovými semínky. Ihned podávejte.

Tip do kuchyně

 

Na ozdobu můžete použít i hoblinky parmezánu doplněné nasekanou pažitkou. Pokud vás zajímá, jak vybrat ten nejlepší druh dýně pro Váš pokrm, nebo jak moc je dýně opravdu zdravá, podívejte se na náš článek Jak připravit dýni a možná se dozvíte něco nového. 

 

 

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj