×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Drážďanská štola
90 minut , Dezert , Střední náročnost , Sladká jídla ,

Drážďanská štola

Co budu potřebovat

100–200 ml mléka Nyní v akci
2/3 kostky droždí
125 g cukru
500 g hladké mouky
125 g cukru
½ lžičky soli
špetka muškátového oříšku
100 g rozinek Nyní v akci
1 lžička citronové kůry Nyní v akci
200 g másla Nyní v akci
2 žloutky
1 lžíce rumu Nyní v akci
100 g mandle, oloupané Nyní v akci
100 g pekanů
100 g marcipánu, na větší kousky
125 g cukru moučka na posypání

Jak na to?

Začnu kváskem. V kastrůlku ohřeju trochu mléka, přidám kvasnice, lžíci cukru a mouky, promíchám a nechám vzejít. Do mísy prosiju 250 g mouky, přisypu cukr, sůl, muškátový oříšek, rozinky, citronovou kůru a 4/5 kostky másla, které jsem předtím utřela se žloutky a rumem. Do mísy přiliju mléko, vzešlý kvásek a vše dobře propracuju vařečkou a pak do lepivého těsta přisypu zbytek mouky. Na vále vypracuju polotuhé těsto a nechám ho v teple vykynout. Trvá to tak hodinu. Do těsta vpravím marcipán a pak ho rozválím na obdélník 30×40 cm. Kratší okraje přehnu do středu, delší do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu asi jednou třetinou překrývají. Z upečené štoly odstraním spálené rozinky. Ještě horkou ji potřu zbytkem rozpuštěného másla, pořádně posypu moučkovým cukem a dám vychladnout. Nakonec ji zabalím do alobalu, aby „došla“.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj