×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Dort pařez
60 minut , Dezert , Vysoká náročnost , Česká , Sladká jídla , Pečení ,

Dort pařez

Co budu potřebovat

NA KORPUS
420 g hladké mouky
4 lžičky kypřicího prášku Nyní v akci
1 lžička jedlé sody
1 lžička soli
250 g másla, změklého + na vymazání
160 g kakaa holandského typu
400 g třtinového cukru Nyní v akci
400 g krupicového cukru
560 ml silné kávy, pokojové teploty Nyní v akci
560 ml podmáslí
4 velká vejce + 1 žloutek
2 lžičky vanilkového extraktu
NA KARAMELOVÝ KRÉM
1 karamelové salko
250 g másla
NA MÁSLOVÝ KRÉM
120 g tmavé čokolády Nyní v akci
6 velkých žloutků
120 g krupicového cukru
220 g změklého másla
NA OZDOBENÍ
300 g tmavé čokolády Nyní v akci
1 balíček zlatých čokoládových mincí

Jak na to?

Předehřejte troubu na 160 ºC. Vymažte 3 dortové formy o průměru 23 cm a vyložte je pečicím papírem. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl.
Rozpusťte máslo v kastrůlku, smíchejte ho s kakaem a za stálého míchání zahřívejte 1 minutu. Sejměte z ohně, přidejte třtinový a krupicový cukr a šlehejte do rozpuštění. Přimíchejte kávu, podmáslí, vejce a vanilku a prošlehejte dohladka. Přisypte suché přísady z misky a vymíchejte na hladké těsto. Rozdělte do připravených forem a pečte 40–45 minut, až špejli zapíchnutou do středu vytáhnete čistou. Nechte chladnout ve formě na mřížce 20 minut, pak vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Připravte čokoládový krém. Čokoládu rozpusťte buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce. Žloutky vyšlehejte do pěny. Cukr svařte se dvěma lžícemi vody, a až vznikne hustý roztok, za stálého šlehání ho postupně přilijte ke žloutkům. Šlehejte tak dlouho, až směs vychladne a zhoustne. Vešlehejte máslo a rozpuštěnou čokoládu a krém nechte vychladit.
Na karamelový krém vyšlehejte karamelové salko s máslem a nechte vychladit. Pokud nemáte karamelové salko, kupte slazené kondenzované mléko a uzavřenou plechovku vařte hodinu a půl v hrnci s vroucí vodou.
Čokoládu na ozdobení rozpusťte v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Rozpuštěnou čokoládu (nechte si stranou zhruba pětinu) natřete v tenké vrstvě na dva pruhy pečicího papíru a nechte ji zatuhnout. Ztvrdlou čokoládu i s papírem zarolujte do ruličky – čokoláda se rozláme na „kůru”.
Korpusy podélně rozřízněte. Jeden odložte, a do všech ostatních placek vykrojte kulatým vykrajovátkem kolečko. Všechny vrstvy s vykrojeným kolečkem spojte krémem – střídejte čokoládový a karamelový. Do otvoru uprostřed nasypte čokoládové mince a nahoru položte odložený korpus, který nemá kolečko. Krémem potřete vršek a boky, a na boky potom přilepte „kůru” z čokolády. Odloženou pětinu čokolády znovu rozpusťte a pomocí štětce přetírejte „kůru”. Do krému nahoře vytvořte vidličkou letokruhy. Nechte vychladit a podávejte.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj