×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Dort ve tvaru hvězdy na Nový rok
60 minut , Dezert , Střední náročnost , Česká , Dorty , Silvestr , Pečení ,

Dort ve tvaru hvězdy na Nový rok

Co budu potřebovat

8 lžic krupicového cukru
8 vajec, žloutky a bílky oddělené
6 lžic polohrubé mouky
1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
4–6 lžic kakaa holandského typu Nyní v akci
3 kelímky smetany ke šlehání
1 sklenice malinové nebo višňové marmelády či džemu (cca 200 g)
2–3 lžíce likéru podle vašeho gusta
máslo na vymazání formy Nyní v akci
hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na poprášení

Jak na to?

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Vkročte do nového roku s dortem ve tvaru hvězdy. Budete se tak mít báječně celý následující rok.

1) Cukr vyšlehejte se žloutky do světlé a nadýchané pěny; trvá to zhruba 10 minut.

2) Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva a kakaem tak, aby ve směsi nezůstaly žádné hrudky, a pak ji vmíchejte ke žloutkům.

3) Z bílku vyšlehejte tuhý sníh a opatrně jej zapracujte do těsta. To přelijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy ve tvaru hvězdy a při teplotě 170 °C pečte 20 minut. Pokud máte pocit, že se rohy připékají, překryjte je alobalem.

4) Vyklopte a nechte zcela zchladnout.

5) Pak hvězdu dvakrát horizontálně rozkrojte, abyste získali 3 pláty.

6) Smetanu ušlehejte dotuha a marmeládu promíchejte s alkoholem.

7) Spodní díl namažte marmeládou, na ni dejte polovinu šlehačky, přiklopte druhým dílem, opatrně jej namažte marmeládou, navrch dejte zbylou šlehačku a přiklopte vrchním dílem.

8) Z tvrdého papíru si vystřihněte různě velké hvězdy, položte je na dezert a poprašte moučkovým cukrem. Papírové hvězdy odstraňte a dort podávejte.

Tip do kuchyně

 

Dort můžete kromě moučkového cukru posypat i kakaem.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj