×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Citronový piškot s borůvkovým kompotem
45 minut , Dezert , Střední náročnost , Sladká jídla ,

Citronový piškot s borůvkovým kompotem

Co budu potřebovat

3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
75 g krupicového cukru + 2 lžičky navíc
125 ml smetany ke šlehání
kůra a šťáva z 1–2 citronů Nyní v akci
110 g polohrubé mouky
½ lžičky kypřicího prášku do pečiva Nyní v akci
špetka soli
máslo na vymazání formy
moučkový cukr a šlehačka na ozdobu
Na borůvkový kompot
450 g mražených borůvek
75 g krupicového cukru
šťáva z 1 citronu Nyní v akci

Jak na to?

Troubu předehřeji na 180°C a vymažu si keramický talíř o průměru 24 cm a hloubce 5 cm. Žloutky a 75 g cukru šlehám tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne hustý a světlý krém. Vešlehám smetanu, citronovou šťávu a kůru a vmíchám mouku promíchanou s práškem do pečiva a solí. Bílky ušlehám do polotuha, přidám 2 lžičky krupicového cukru a vyšlehám do tuhého, lesklého sněhu. Ten pak opatrně a postupně vmíchám do těsta.
Těsto naliji do formy a peču ho 20 minut, až má světle zlatou barvu.
Zatím si udělám borůvkový kompot. Do kastrolu dám borůvky, cukr, citronovou šťávu a 60 ml vody a na středním plameni vařím asi 15 minut, až jsou borůvky měkké a lehce zhoustlé.
Piškot pocukruji a podávám ho s borůvkovým kompotem a šlehačkou.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj