×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Citronový koláč
90 minut , Dezert , Střední náročnost , Sladká jídla , Pečení ,

Citronový koláč

Co budu potřebovat

Na Těsto
500 g hladké mouky
175 g moučkového cukru
špetka soli
2 vejce
250 g másla Nyní v akci
citronová kůra Nyní v akci
vanilková zrnka z 1 lusku
Na nápň
5 citronů Nyní v akci
300 ml smetany
390 g cukru Nyní v akci
9 vajec

Jak na to?

Suroviny na těsto smícháme dohromady a na pomoučněném vále vypracujeme těsto. Zabalíme ho do folie a dáme na hodinu do lednice.

Odpočinuté těsto vyválíme do tenka a přendáme do dortové formy, vymačkáme do stran, aby bylo těsto po celé formě. Na těsto položíme pečící papír a vysypeme fazolemi, rýží nebo čočkou. Těsto díky tomu zůstane ve tvaru formy. Pečeme při 180 °C asi 20 minut. Poté z těsta odstraníme pečící papír s fazolemi a dáme ho dopéct ještě na 10 minut.

Mezitím připravíme náplň. Do mísy vyklepneme 9 vajec a rozmícháme. Přidáme citronovou kůru a šťávu z 5 citronů, cukr a smetanu. Směs přendáme do vodní lázně a pomalu zahříváme, čímž náplň mírně zhoustne.
Poté ji nalijeme do upečené formy a v troubě zapečeme asi hodinku při 120 °C.

Vychladlý koláč posypeme moučkovým cukrem a ten opálíme pistolí, až zkaramelizuje a získá zlatavou barvu.

 

Zdroj: FTV Prima
Recept připravil Zdeněk Pohlreich

Polhreich_Albert

Další recepty se Zdeňkem Pohlreichem najdete zde.

 

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj