×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Citronový koláč
120 minut a více , Dezert , Střední náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Citronový koláč

Co budu potřebovat

225 g hladké mouky
125 g másla Nyní v akci
80 g moučkového cukru
3 žloutky
1 lžíce ledové vody Nyní v akci
Na náplň:
250 ml smetany ke šlehání
2 vejce
3 žloutky
110 g krupicového cukru Nyní v akci
125 ml citronové šťávy Nyní v akci

Jak na to?

1. Mouku, máslo a moučkový cukr dejte do mísy robotu a mixujte, aby směs připomínala jemnou strouhanku. Nechte robot puštěný a přidejte žloutky, aby se vše spojilo. Nakonec přidejte také lžíci ledové vody. Těsto přendejte na lehce pomoučenou pracovní plochu
a jemně prohněťte do těsta. Zmáčkněte ho do tvaru připomínajícího disk, zabalte do fólie a dejte na hodinu chladit.
2. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma archy papíru do tloušťky asi tří milimetrů a vyložte jím lehce vymazanou hranatou pečicí formu o rozměrech 11 x34 cm. Dno
propíchejte vidličkou a těsto přesahující přes okraje odřízněte. Dejte na další půlhodinku chladit. Pak vyndejte z lednice, překryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a pečte 25 minut Sejměte papír a 10 minut dopečte dozlatova. Teplotu v troubě snižte na 140 °C.
3. Udělejte náplň: smetanu zlehka prošlehejte s vejci a žloutky, cukrem a citronovou šťávou a směs nalijte na předpečený základ, dejte do trouby a pečte 30–35 minut. Nechte zchladnout a poté vychlaďte v lednici. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj