×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Citronový koláč
60 minut , Střední náročnost , Italská , Moučníky a koláče , Pečení ,

Citronový koláč

Co budu potřebovat

75 g hladké mouky, prosáté
120 g mletých mandlí Nyní v akci
5 citronů Nyní v akci
180 g másla + na vymazání Nyní v akci
240 g moučkového cukru + 1 lžíce navíc
6 bílků
240 g zakysané smetany Nyní v akci
330 g krupicového cukru

Jak na to?

1. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku, mleté mandle a jednu lžíci jemně nastrouhané citronové kůry. Změklé máslo vyšlehejte v robotu s cukrem doběla, poté postupně po jednom přidávejte bílky. Šlehejte, dokud směs nezdvojnásobí svůj objem. Pak přidejte mouku s mandlemi a promíchejte. Vzniklé těsto přelijte do máslem vymazané dortové formy o průměru 26 cm. Pečte 25–30 minut. Nechte deset minut zchladnout ve formě, pak vyklopte.
2. Zakysanou smetanu smíchejte s 1 lžící čerstvě vymačkané citronové šťávy a 1 lžící moučkového cukru.
3. Vrhněte se na kandované citrony: krupicový cukr vsypte do širšího hrnce, zalijte 160 ml vody a na mírném plameni zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Pak do hrnce přidejte tenká kolečka ze čtyř dobře omytých citronů a přiveďte k varu. Vařte 12 až 15 minut, aby kolečka zprůhledněla. Vzniklým citronovým sirupem zalijte koláč, navrch dejte citrony a nechte zchladnout. Podávejte s citronovou smetanou.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj