Přeskočit
Albert logoAlbert logo

Vítejte!

Můj profil
0
LETÁKYRECEPTY
MŮJ ALBERT
ReceptyKřupavé churros s kořeněnou horkou čokoládou
Albert logoAlbert logo
  • Křupavé churros s kořeněnou horkou čokoládou
Křupavé churros s kořeněnou horkou čokoládou

Křupavé churros s kořeněnou horkou čokoládou

Hmmm, churros jsou nejlepší horké, křupavé a s čokoládou. Tento dezert oblíbený na Pyrenejském poloostrově a v Latinské Americe si zamilujete i v české kotlině.
Snadné
46-60 minut
4/5
Středomořská
Dezert

Ingredience1 porce

1 porcí
  • Máslo 70 g
  • Cukr krupicový 2 člž
  • Mouka hladká 85 g
  • Sůl
  • Limetková kůra 1/2 člž
  • Vejce 2,5 ks
  • Cukr moučkový
  • Skořice mletá
  • Olej slunečnicový
  • Mléko 1,7 l
  • Cukr tmavý 125 g
  • Kardamom celý 3 ks
  • Hřebíček 12 ks
  • Skořice celá 2 ks
  • Badyán celý 2 ks
  • Koriandrová semínka 3/4 člž
  • Muškátový oříšek 1/2 člž
  • Kakao holandské 50 g
  • Chilli mleté 1/4 člž
  • Vanilkový extrakt 3/4 člž
  • Máslo 70 g
  • Cukr krupicový 2 člž
  • Mouka hladká 85 g
  • Sůl
  • Limetková kůra 1/2 člž
  • Vejce 2,5 ks
  • Cukr moučkový
  • Skořice mletá
  • Olej slunečnicový
  • Mléko 1,7 l
  • Cukr tmavý 125 g
  • Kardamom celý 3 ks
  • Hřebíček 12 ks
  • Skořice celá 2 ks
  • Badyán celý 2 ks

Příprava

1
Do rendlíku vlijte 170 ml mléka, nakrájejte do něj 70 g másla na kostičky, přidejte 2 lžičky krupicového cukru, špetku soli a přiveďte k varu. Sundejte z plamene. Do vařícího mléka vsypte 85 g hladké mouky a míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se nepřestane těsto lepit na stěny nádoby. Nechte přibližně 5 minut vychladnout, přisypte 1/2 lžičky nastrouhané limetkové kůry a zapracujte 2 větší vejce jedno po druhém.V hluboké pánvi rozpalte olej. Těsto přesuňte do cukrářského sáčku, ustřihněte špičku a dávkujte rovnou do rozpáleného oleje. Snažte se vytlačit 8 cm dlouhé tyčinky. Smažte je velmi zprudka přibližně 2–3 minuty. Osmažené churros mají mít zlatohnědou barvu. Z horkého oleje je vytahujte děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce. Přesuňte do mísy a ještě horké je prohoďte ve směsi z mleté skořice a moučkového cukru. Přiveďte k varu 1,5 l mléka se 125 g tmavého třtinového cukru, 15 rozdrcených tobolek kardamomu, 12 hřebíčků, 2 celé skořice nalámané na kousky, 2 hvězdičky badyánu, 3/4 lžičky koriandrových semínek, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a špetku mletého chilli. Odstavte a nechte 20 minut odpočinout. Přidejte 50 g kakaa a 3/4 lžičky vanilkového extraktu. Opět přiveďte k varu, dobře vše promíchejte, přeceďte přes sítko, aby byla čokoláda bez koření. Rozdělte do šálků a servírujte s churros, které v čokoládě můžete namáčet nebo je zapíjet. Tento pikantní dezert zahřeje na duši i na těle.
1
Do rendlíku vlijte 170 ml mléka, nakrájejte do něj 70 g másla na kostičky, přidejte 2 lžičky krupicového cukru, špetku soli a přiveďte k varu. Sundejte z plamene. Do vařícího mléka vsypte 85 g hladké mouky a míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se nepřestane těsto lepit na stěny nádoby. Nechte přibližně 5 minut vychladnout, přisypte 1/2 lžičky nastrouhané limetkové kůry a zapracujte 2 větší vejce jedno po druhém.V hluboké pánvi rozpalte olej. Těsto přesuňte do cukrářského sáčku, ustřihněte špičku a dávkujte rovnou do rozpáleného oleje. Snažte se vytlačit 8 cm dlouhé tyčinky. Smažte je velmi zprudka přibližně 2–3 minuty. Osmažené churros mají mít zlatohnědou barvu. Z horkého oleje je vytahujte děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce. Přesuňte do mísy a ještě horké je prohoďte ve směsi z mleté skořice a moučkového cukru. Přiveďte k varu 1,5 l mléka se 125 g tmavého třtinového cukru, 15 rozdrcených tobolek kardamomu, 12 hřebíčků, 2 celé skořice nalámané na kousky, 2 hvězdičky badyánu, 3/4 lžičky koriandrových semínek, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku a špetku mletého chilli. Odstavte a nechte 20 minut odpočinout. Přidejte 50 g kakaa a 3/4 lžičky vanilkového extraktu. Opět přiveďte k varu, dobře vše promíchejte, přeceďte přes sítko, aby byla čokoláda bez koření. Rozdělte do šálků a servírujte s churros, které v čokoládě můžete namáčet nebo je zapíjet. Tento pikantní dezert zahřeje na duši i na těle.

Hodnocení

Pomohl vám recept?
Ohodnoťte jak vám chutnal
  • Co byste o churros s čokoládou měli vědět
    Koření se již od dávných časů používalo jako lék. Jeho vůně může pozitivně ovlivňovat naši náladu. Čím jemněji je koření nadrceno nebo namleto, tím intenzivnější bude jeho chuť i vůně. Ostré druhy koření, jako je skořice, chilli nebo hřebíček, mají zahřívací efekt. Mohou pozitivně ovlivňovat zažívací ústrojí.
  • Jak udělat churros s čokoládou zdravější
    Po vytažení churros z oleje je nechte důkladně okapat na papírovém ubrousku. Limetky si raději kupte v bio kvalitě a důkladně je před nastrouháním umyjte. Vanilkové aroma zaměňte za vanilkový lusk. Chuť i vůně omáčky bude intenzivnější a opravdu vanilková.
Uložte si ingredience pro váš další nákup

Využijte k tomu funkci Nákupní seznam v aplikaci Můj Albert, kterou už využívá více něž 2 miliony spokojených zákazníků. Díky aplikaci navíc máte jistotu, že ušetříte vždy nejvíc!

Aktuální letáky

Prolistujte si aktuální letákovou nabídku plnou akčních cen.

Platný ještě 4 dny

Od 27.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 4 dny

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 4 dny

Od 27.03.2024 do 31.03.2024

Platný ještě 4 dny

Od 20.03.2024 do 31.03.2024

Prohlížet letáky

Legenda zkratek

 kus ks   špetka špet. 
 lžíce plž  svazek svaz.
 lžička člž  plátek plát.
 hrst hrs.  hrnek hrn.
 stroužek strouž.   řapík řap. 
  snítka snít.   kopeček kop. 

 

Našli jste v receptu chybu či nesrovnalost? Napište nám ji na info@albert.cz a my recept vyladíme.