×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Chili con carne
120 minut a více , Hlavní chod , Střední náročnost ,

Chili con carne

Co budu potřebovat

2 lžíce olivového oleje Nyní v akci
2 cibule, nakrájené nadrobno
1 stroužek česneku, drcený
2 lžičky mletého chilli
1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semínek, nakrájená na malinké kousky
1 lžička mletého kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř
500 g kvalitního mletého hovězího masa Nyní v akci
1 lžička hnědého cukru Nyní v akci
1 lžíce rajčatového protlaku Nyní v akci
2× 400g konzerva krájených rajčat
200 ml vody nebo hovězího vývaru
2× 400g konzerva červených fazolí
½ skořicového svitku
čerstvé pečivo, nastrouhaný sýr, zakysaná smetana k podávání

Jak na to?

Chili con carne vždycky vařím ve velkém, těžkém litinovém hrnci s poklicí, protože vím, že snese všechno, tedy i žár trouby. Nejdřív v něm rozehřeju olej, vhodím cibuli a za chvíli i česnek a opékám je, až zesklovatí. Pak k nim přisypu mleté chilli, čerstvou chilli papričku a kmín. Asi 2 minuty smažím. Teprve pak přidám maso a důkladně ho osmahnu. Míchám ho vařečkou, až se z větších hrudek rozpadne na drobky.
Maso osolím, opepřím, přisypu cukr, přidám rajčatový protlak a ještě pár minut opékám. Nakonec přidám krájená rajčata, přiliju 200 ml vody nebo hovězího vývaru, hrnec přiklopím a dám ho do trouby, kterou jsem předehřála na 150 °C. Pomalu ho dusím v troubě tak 1½ hodiny. Na posledních 15 minut přidám do hrnce fazole a skořicový svitek. Většinou si chili con carne uvařím den dopředu, aby se všechny chutě krásně propojily. A když na něj přijdou hosté nebo celá rodina, nakrájím jen dobré a křupavé pečivo, na stůl dám misku se strouhaným sýrem a druhou se zakysanou smetanou. A dějí se zázraky.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj