×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Bujabéza
30 minut , Střední náročnost , Francouzská ,

Bujabéza

Co budu potřebovat

špetka šafránu
šťáva z ½ citronu Nyní v akci
4 stroužky česneku
100 ml olivového oleje Nyní v akci
2,5 kg ryb (my jsme použili okouna nilského, halibuta a candáta) Nyní v akci
200 g krevet Nyní v akci
200 g mušlí slávek (mohou být mražené)
1 velká cibule
1 pórek
1 bulva fenyklu (lze nahradit 1 středně velkou kedlubnou nebo 2 řapíky celeru) Nyní v akci
3 rajčata Nyní v akci
kousek pomerančové kůry
snítka petržele + na ozdobu
sůl, pepř
100 ml suchého bílého vína
1 celá bageta k podávání, nakrájená na plátky Nyní v akci
Na pastu rouille
2 červené papriky Nyní v akci
3 žloutky
1 vařená brambora Nyní v akci
100 ml panenského olivového oleje Nyní v akci
špetka šafránu
2–3 stroužky česneku
pepř
sůl

Jak na to?

Nejprve udělejte pastu rouille: papriky potřete olejem a pečte je asi půl hodiny v troubě vyhřáté na 200 °C, aby zčernaly a udělaly se na nich puchýřky. Vyndejte je a nechte zapařit v sáčku. Pak je oloupejte, zbavte stopky i semeníku a spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujte dohladka. Skladujte v chladu.
Pak se vrhněte na polévku: v míse udělejte ze 4 lžic horké vody, šafránu, citronové šťávy, poloviny nasekaného česneku a trochy oleje marinádu. Do ní na 2 hodiny naložte ryby, pokrájené na větší kusy, a plody moře. Po dvou hodinách dejte ryby do hrnce, zalijte 3 litry vody, přiveďte k varu a asi 6 minut prudce vařte. Ryby a plody moře z vývaru vyndejte a přeceďte ho přes husté síto.
Cibuli nakrájejte na tenké proužky, pórek na kolečka, rozpůlený fenykl na plátky a 5 minut vše restujte v hlubokém hrnci na oleji dozlatova. Rajčata spařte, oloupejte, nakrájejte a přidejte k zelenině spolu s proužkem pomerančové kůry, nasekanou petrželí a zbylým česnekem.
Osolte, opepřete, zalijte rybím vývarem a přiveďte k bodu varu. Vařte na mírném plameni asi 15–20 minut, aby se vývar zredukoval. Víno vlijte až úplně nakonec, aby prošlo varem jen krátce. Pak do polévky vraťte rybí maso a plody moře.
Servíruje takto: plátky bagety namažte pastou rouille, dejte je na dno talíře, zalijte polévkou a ozdobte petrželkou.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj