×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Buchty s borůvkovými povidly
90 minut , Střední náročnost ,

Buchty s borůvkovými povidly

Co budu potřebovat

Na buchty
100 ml vlažného mléka Nyní v akci
30 g droždí Nyní v akci
1 kostka cukru Nyní v akci
500 g polohrubé mouky
100 g másla, rozpuštěného
4 žloutky
70 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru Nyní v akci
kůra z 1 citronu, nastrouhaná
máslo na vymazání pekáče
mléko na potření Nyní v akci
Na borůvková povidla
1 kg borůvek
500 g krystalového cukru
20 g másla
20 g hladké mouky

Jak na to?

Nejdříve zadělejte na buchty. Do mléka rozdrobte droždí a kostku cukru. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. Do velké mísy prosejte mouku, přidejte rozpuštěné máslo, žloutky, moučkový a vanilkový cukr, kůru z citronu. Vypracujte vláčné, hladké těsto. Zakryjte ho vyhřátou utěrkou a nechte kynout – asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Těsto pak na pracovní ploše tvarujte do buchet, plněných borůvkovými povidly. Pokládejte je těsně vedle sebe do máslem vymazaného pekáče, navrch pomažte máslem.

Dejte do trouby předehřáté na 200 °C, za 20 minut ztlumte na 180 °C a pečte, až buchty zezlátnou. Vyndejte z trouby a ještě horké je potřete mlékem. Nechte chvíli vychladnout a na míse je ozdobte moučkovým cukrem. Zatímco těsto kyne, je čas na povidla. Umyté borůvky dejte do kastrolu, šťouchadlem na brambory rozmačkejte a přidejte cukr. Nechte pár hodin „pustit“ šťávu z borůvek a pak dejte na plotnu. Přidejte máslo a vařte, až borůvky změknou a začnou houstnout. Trvá to i hodinu. Nakonec rozmíchejte v troše vody mouku a povidla za stálého míchání zahustěte – pokud je potřeba.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj