×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Blbouny se žahourem
90 minut , Hlavní chod , Vysoká náročnost , Česká ,

Blbouny se žahourem

Co budu potřebovat

200 ml mléka Nyní v akci
21 g droždí (půl kostky)
špetka cukru
500 g hrubé mouky
1 vejce
1 l borůvek
200 g másla Nyní v akci
1 balení tvarohu na strouhání Nyní v akci
moučkový cukr
Na žahour:
1 lžíce másla Nyní v akci
1/4 l borůvek
2–3 lžíce cukru
špetka skořice
2 lžíce mléka Nyní v akci
3 lžičky vanilkového pudinku
200 ml smetany

Jak na to?

1. Do trochy vlažného mléka roz­drobte droždí, přidejte špetku cukru a nechte vzejít kvásek. Mouku, vejce, zbytek mléka a kvásek smíchejte v míse a vzniklé těsto dejte vykynout na teplé místo, stačí 20 minut.
2. Z vykynutého těsta oddělte asi 10 kousků a z nich vytvořte spíš větší placičky. Překryjte je utěrkou a nechte ještě 10 minut kynout. Na každou pak dejte hodně borůvek, konce těsta dejte k sobě a pečlivě přitlačte, abyste získali pěkné knedlíky. Nechte je ještě pod utěrkou chvilku vykynout.
3. Knedlíky vařte v osolené vodě asi 10 minut, 5 minut pod pokličkou a 5 minut odkryté. Po vyjmutí je ihned propíchejte vidličkou, aby z knedlíků unikla pára a ne­srazily se, přelijte je rozpuštěným máslem, posypte nastrouhaným tvarohem a cuk­rem. Nakonec ještě přelijte borůvkovým žahourem. Připravíte ho tak, že v pánvi rozehřejete máslo, přidáte borůvky, cukr, skořici a mléko a krátce povaříte. Přidejte pudinkový prášek rozmíchaný ve smetaně a povařte do zhoustnutí.

Pořídíte z letáku

  • současná cena: 17,90 cena před slevou: 24,90
    sleva: −18 %
  • současná cena: 17,90 cena před slevou: 19,90
    sleva: −10 %

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj