×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Bigoš
120 minut a více , Polévka , Střední náročnost , Česká , Pro gurmány ,

Bigoš

Co budu potřebovat

100 g sádla
200 g hovězí kližky, nakrájené na kostky
200 g vepřového plecka, nakrájeného
sůl
čerstvě namletý pepř
200 g hlávkového zelí, nakrouhaného
200 g kysaného zelí
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
2 hrsti sušených hub
1 velká cibule, nakrájená
100 g klobásy, na kolečka Nyní v akci
2–3 lžičky mleté sladké papriky
2 lžíce rajského protlaku

Jak na to?

Předehřejte troubu na 170 °C. V těžkém kastrolu vhodném do trouby opečte na polovině sádla zprudka oba druhy masa, osolte, opepřete, podlijte vodou, přiklopte. Za občasného promíchání a podlití pečte, až je maso měkké. Zatím nakrouhejte hlávkové zelí a případně překrájejte dlouhé kusy kysaného zelí. Oba druhy zelí dejte do hrnce, přidejte bobkový list, nové koření, celý pepř, sušené houby, podlijte a duste doměkka. Na pánvi mezitím osmahněte na zbylém sádle cibuli, přidejte klobásu a sladkou mletou papriku. Jakmile jsou maso, zelí i houby měkké, promíchejte vše i s klobásou a podle chuti dosolte a dopepřete. Teprve nakonec vmíchejte rajčatový protlak a ještě chvilku povařte.
Polévka je nejlepší druhý či třetí den, pěkně odleželá. Dá se jíst jako hlavní jídlo s čerstvým chlebem.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj