×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Bábovičky s citronovým kompotem
60 minut , Dezert , Vysoká náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Bábovičky s citronovým kompotem

Co budu potřebovat

6 lžic másla, změklého + na vymazání Nyní v akci
300 g krupicového cukru + na vysypání
4 hrnky vlašských ořechů, nasekaných, nasucho opražených, zchladlých
9 velkých vajec, bílky a žloutky odděleně
½ lžičky soli
2 lžíce sladkého dezertního vína Nyní v akci
jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu Nyní v akci
špetka jedlé sody
Na kompot
3 menší citrony, opatrně oloupané, dužina pokrájená, kůra bez bílé části pokrájená na dlouhé nudličky Nyní v akci
100 g krupicového cukru
4 tobolky kardamomu
1 svitek skořice
1 hřebíček
2 lžíce medu Nyní v akci
8 sušených fíků, přepůlených
2 lžičky kurkumy rozmíchané se 2 lžičkami vody

Jak na to?

Došly vám nápady na dezerty nebo něco sladkého ke kafi? Pak zkuste bábovky s citronovým kompotem.

Nejprve si připravte kompot:
1) Dužinu citronu dejte do mísy, ještě z ní vymačkejte šťávu a nechte chvíli stát.

2) Citronovou kůru dejte do rendlíku, zalijte tak akorát vodou a přiveďte k varu. Pak sceďte a kůru osušte.

3) Cukr nasypte do hrnce, přidejte kardamom, skořici, hřebíček, med, citronovou dužinu i šťávu, kůru a 250 ml vody a přiveďte k varu. Promíchávejte, dokud se cukr nerozpustí, pak snižte plamen na co nejmenší a nechte 20 minut probublávat.

4) Přidejte fíky a povařte dalších 10 minut. Přidejte kurkumu a vařte další 2 minuty. Vyjměte kardamom a skořici a vychlaďte.

5) Upečte bábovičky. Šest formiček o objemu okolo 200 ml vymažte máslem a vysypte krupicovým cukrem. Dejte na 10 minut do chladničky.

6) Ořechy rozmixujte s 50 g cukru a dejte stranou.

7) Troubu předehřejte na 180 °C.

8) Máslo a 200 g cukru utřete do nadýchané pěny. Pak postupně přidávejte žloutky a špetku soli.

9) Když jsou vejce dobře zašlehaná, vmíchejte i ořechovou směs, víno a citronovou kůru.

10) Bílky ušlehejte s jedlou sodou a zbývající solí dotuha. Pak přidejte zbylých 50 g cukru.

11) Poté sníh z bílků opatrně vmíchejte k ořechovému základu.

12) Vzniklé těsto rozdělte do vymazaných formiček.

13) Pečte 30 až 35 minut. Nechte chvíli zchladnout, pak vyklopte. Podávejte spolu s kompotem.

Tip do kuchyně

 

Recept si můžete rovněž pozměnit, a upéct tak jednu velkou bábovku.

Pořídíte z letáku

  • současná cena: 84,90 cena před slevou: 119,90
    sleva: −29 %
  • současná cena: 69,90 cena před slevou: 99,90
    sleva: −30 %

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj