×

Pro lepší výkon používají tyto stránky cookies. Setrváním na těchto stránkách a kliknutím na tlačítko „Potvrdit“ vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zdePOTVRDIT


Rumová bábovka
90 minut , Dezert , Střední náročnost , Česká , Moučníky a koláče , Pečení ,

Rumová bábovka

Co budu potřebovat

210 g kandovaných datlí
90 g švestek + 75 g rozinek
125 ml rumu Nyní v akci
1,5 lžičky jedlé sody
225 g polohrubé mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
235 g tmavého třtinového cukru
225 g másla, rozpuštěného Nyní v akci
6 vajec, žloutky a bílky odděleně
Na karamelovou omáčku:
50 g másla Nyní v akci
65 g tmavého cukru
85 g medu Nyní v akci
125 ml smetany ke šlehání
30 ml rumu Nyní v akci

Jak na to?

Máte rádi bábovky? Tak co třeba tentokrát upéct rumovou bábovku? Zde je recept.

1) Troubu předehřejte na 160 °C.

2) Datle, švestky, rozinky, 180 ml vroucí vody, rum a sodu rozmixujte do hladké pasty.

3) Mouku, kypřicí prášek a cukr smíchejte v míse, přidejte máslo, žloutky a datlovou směs a promíchejte.

4) Nakonec opatrně přidejte dotuha ušlehané bílky.

5) Těsto nalijte do vymazané bábovkové formy o objemu 3,5 litru a pečte asi hodinu.

6) Vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout ve formě.

7) Pak vyklopte a nechte zcela vychladnout.

8) Do rendlíku dejte máslo, cukr, med, smetanu i rum a za občasného míchání přiveďte k varu.

9) Vařte 10–12 minut do zhoustnutí.

10) Pak nechte 10 minut stát a poté bábovku polevou přelijte.

Tip do kuchyně

 

Bábovku podávejte k čaji nebo kávě politou připravenou polevou.

Pořídíte z letáku

Chutnalo Vám?

Každý týden ve čtvrtek připravujeme newsletter s novými recepty. Nechte se inspirovat Albertem a přihlašte se k pravidelnému odběru newsletteru s recepty.

Další recepty a články

Pokud se ti recept líbí, sdílej nebo komentuj