Kromě konzumace čerstvých jablek můžeme jablka využívat pro výrobu nealkoholických nápojů, jako je mošt, džus, šťáva či alkoholických nápojů v podobě destilátů a likérů. V kuchyni využijeme tohoto ovoce převážně při pečení nejrůznějších koláčů, buchet, závinů neboli lidově štrúdlů nebo třeba velmi oblíbených hraběnčiných řezů, které pro vás máme na Albertu v bezlepkové variantě.

Není jablko jako jablko

Jablko řadíme mezi malvice, tedy nepukavý dužnatý plod, který obsahuje více než jedno semeno. Plody dozrávají koncem léta a na podzim, přičemž se jejich velikost průměru pohybuje okolo 5 až 9 centimetrů (některé odrůdy dokonce 15 centimetrů). Tvar plodu může být kulatý, zploštělý i vejčitý.

Křehký jablečný koláčKřehký jablečný koláč podávaný s vanilkovou zmrzlinou... co třeba jako snídaně do postele?

Existují desítky odrůd jablek, z nichž vám však představíme pouze ty nejběžnější či nejtypičtější, které se od sebe kontrastně liší. Jistě všem dobře známou odrůdou je Granny Smith – tvrdší jablko se světle zelenou barvou a ostřejší nakyslou chutí. Další je Golden Delicious – kulovité jablko, které má v době zralosti žlutou barvu (někdy načervenalá líčka) a sladkou chuť. Zástupcem převážně červené barvy je například odrůda Idared s jasně červenou barvou a navinule sladkou chutí či Spartan – menší, kulovité, karmínově červené jablko s bílou dužinou. Zajímavou odrůdou je také Gloster – nadprůměrně velké jablko, které dosahuje hmotnosti až 230 gramů. Tvar této odrůdy je válcovitý či kuželovitý s tmavě červenou barvou kromě kališní části, která bývá žlutozelená.

Ohlédnutí zpět

Existují spekulace, že plod, který utrhla Eva ze stromu jako první hřích, mohl být jablkem. Nicméně v Bibli se přesně nepíše, o jaký plod se jednalo. Jablko se však již v dávných dobách stalo symbolem královské moci, napodobenina jablka se totiž vyskytuje v královských klenotech. Ve skandinávských mytologiích se objevuje jablko jako symbol regenerace a věčného mládí, proto bylo prý jablko jako hlavní pokrm mladých bohů.

Blahodárné účinky jablek

Je všeobecně známo, že konzumace jablek je velmi zdravá, dokonce se tvrdí, že jablko patří k jednomu z nejzdravějších druhů ovoce. Doporučuje se jíst alespoň jedno jablko denně. Jablko se skládá převážně z vody (přes 80%), dále ze sacharidů (kolem 14%), vlákniny (1,6%), bílkovin (0,4%) a tuků (0,1%). Mnoho výživných látek se také vyskytuje přímo ve slupce (vitamíny, minerály, nenasycené tuky), proto není nutné jablka loupat, dokonce by byla škoda se o tyto prospěšné látky připravit.

Tažený zámecký závin s jablkyRecept na tažený zámecký závin zvládne úplně každý a během přípravy se najde určitě spousta pomocníků/ochutnávačů.

Díky přítomnosti vlákniny mají jablka příznivý vliv na metabolismus člověka. Jablka pak dále snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu a krevních tuků, posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh, stabilizují hladinu cukru v krvi a posilují dásně.

Kam pro jablka?

Vzhledem k množství způsobů, jak jablka upravit a konzumovat, se jablko na denním pořádku ve vašem jídelníčku jistě nestane stereotypem. Zkuste tedy využít rozsáhlého výběru jablečných nápojů od moštů, džusů a šťáv po alkoholické nápoje, jakými jsou například velmi oblíbený jablečný cider nebo pálenka zvaná Calvados. Pro čerstvá jablka můžete rovněž zamířit do našich prodejen, kde si snadno vyberete svou oblíbenou odrůdu.

Pokud si chcete dopřát nejen čerstvá jablka, ale i zkusit nějaký recept na jednu z dobrot, které lze z jablek připravit, určitě mrkněte na článek Jablka v kuchyni, kde se můžete inspirovat, přiučit i zavzpomínat například na skvělé jablečné koláče, které vám napekla vaše babička při tradiční nedělní návštěvě prarodičů.