Druhy, typy, odrůdy

Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor. V obchodě nás ale především zajímá varný typ brambor, tedy jak se brambory chovají po uvaření. Obecně se brambory rozdělují na varný typ A, B a C, přičemž existují i takzvané „mezitypy“ AB a BC. Tomu, jaký typ k čemu slouží, odpovídá slovní označení jednotlivých typů: salátové (A), přílohové (B), na přípravu kaše/knedlíků (C). Dále brambory dělíme podle sklizně: rané, které jsou sklizeny do 30. června a pozdní, které jsou sklizeny po tomto datu.

Zpátky v čase

Brambory se na území Ameriky pěstovaly již v období středověku. Do Evropy se dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata. Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.

Brambory a naše zdraví

Brambory jsou z přibližně 80% složeny z vody a ze zbylých 20% ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů (vápník, draslík, hořčík, selen…), vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu. Zajímavostí je, že brambory obsahují mnohem více vlákniny než například ovesná kaše.

Bramborový salátVánoce sice ještě za dveřmi nejsou, ale přílohou, kterou si vychutnáme minimálně jednou za rok, je bez pochyby bramborový salát.

V kuchyni jako doma

Brambory můžete v kuchyni použít jako přílohu, hlavní jídlo, jako součást salátů a polévek či například jako součást sladkých pokrmů. Jejich gastronomické využití je tedy opravdu rozsáhlé. Než brambory použijete, nejprve je důkladně omyjte. V případě, že je budete loupat, omyjte je až po oloupání. Pokud oloupete více brambor, než jste potřebovali, vložte brambory do nádoby s vodou, jinak by vám určitě zčernaly. Rovněž doporučujeme brambory nemrazit, jelikož pak zesládnou.

Příloha, která dokáže roztančit chuťové pohárky

Nejjednodušší variantou jsou vařené brambory s kmínem a trochou másla. Pokud vám ale nevadí strávit v kuchyni o pár minutek déle, můžete vykouzlit mnohem více. Z vařených brambor můžete připravit šťouchané brambory, bramborové noky nebo bramborovou kaši, kterou můžete doplnit například jako v tomto případě pestem a bazalkou. Jistě vám zachutnají i pečené brambory v troubě. Výhodou je, že k nim můžete přidat téměř cokoliv, co vám chutná. Získáte tak pokaždé něco trochu jiného. Vyzkoušet můžete pečené brambory s rozmarýnem, s petrželí či například s olivami. Pokud jste ale opravdoví gurmáni, pak si můžete troufnout na gratinované brambory. U jídelního stolu kromě nádobí sklidíte jistě i úspěch.

V polévce či salátu jako doplněk i hlavní přísada

O bramboračce by byl hřích se nezmínit, vyzkoušet můžete variantu s malými kapustičkami. Kromě bramboračky nesmějí brambory chybět ani v česnečce, zelňačce či například v kulajdě.

V některých salátech hrají brambory hlavní roli, a to například v salátu z nových brambor. Mnohé neurazí ani salát s teplými bramborami a špenátem nebo bramborový salát s avokádem a lososem.

Brambory s lučinouPokud milujete brambory na loupačku, určitě vám zachutnají i s lučinovým dipem. Příprava jednoduchá – výsledek vynikající!

Hlavní jídlo jako král hostiny

Jistě si doma čas od času připravíte u nás velmi oblíbené bramboráky. Velké popularitě se v našich kuchyních těší i francouzské brambory, které skvěle doplní kyselá okurka. Kdo si rád v kuchyni vyhraje a ještě nezkoušel, může zkusit ukuchtit bramborové knedlíky plněné uzeným masem. Pokud ale rádi objevujete něco nového, určitě mrkněte na recept na frittatu s jarní cibulkou či na bramborovou pizzu. Pro lehčí oběd můžete zvolit zapečené brambory se zeleninou, které doporučujeme podávat se zakysanou smetanou s česnekem.

Brambory ve sladkém pokrmu? No jasně!

Vzpomeňte si například na lokše, o kterých jsme vám povídali v článku o slovenské kuchyni. Českou kuchyni reprezentují zase škubánky s mákem. Milovníci sladkých knedlíků rádi uvítají bramborové knedlíky s meruňkami či se švestkami. Na závěr můžete připravit sladkou tečku v podobě bramborových koblih.