Protřepat, nemíchat

Kovový šejkr je ten nejvěrnější společník každého barmana. Naplňte jej do poloviny ledem, přidejte všechny přísady a rychle, energicky protřepte. Většina koktejlů se správně promísí, než zvolna napočítáte do deseti. Koktejlům s mléčným základem dejte trochu více času, cca půl minuty.

Okurková limonádaPo kuchyňském mixéru sáhněte v případě, že potřebujete rozdrtit ingredience, na které šejkr nestačí, jako jsou třeba kusy ovoce nebo zeleniny. Je ideální i pro přípravu většího množství nápojů, jako například džbánu osvěžující okurkové limonády

Duhový efekt

Velmi dramaticky vypadají barevné vrstvy, které se tvoří díky různé hustotě tekutin ve sklenici. Při míchání vrstveného koktejlu přidávejte ingredience ve stejném pořadí, v jakém jsou popsány v receptu. Nejhustší jsou ovocné šťávy a krémové likéry; přísady s vysokým obsahem alkoholu bývají u hladiny. Tekutiny nalévejte pomalu na hladinu přes lžičku obrácenou vypouklou stranu nahoru. Vrstvit se dá prakticky neomezeně, většina koktejlů ale obsahuje nejvíce 3 až 5 vrstev.

Jablečné bellinyZákladní efekt dvou vrstev využívá náš jednoduchý recept na jablečné bellini s nádechem skořice, efektně ozdobené spirálou jablečné slupky. 

Sladké dochucení

Oblíbený způsob doslazení koktejlů je pomocí sirupu. Jednoduchou verzi (cukr rozpuštěný v horké vodě nebo ovocné šťávě) snadno připravíte během pár minut a po vychladnutí jej můžete šoupnout do ledničky, aby byl stále po ruce.

Mimochodem, sirup je vynikající základ i pro ovocné limonády. Džbán pravé domácí citronády vás osvěží i za nejparnějšího odpoledne. Vyzkoušejte i alkoholickou variantu tymiánovou limonádu s vodkou – sirupový základ doplněný citrónem, tymiánem a vodkou vypadá ve sklenici úžasně elegantně. Sirupem se dá snadno dosladit i ovocná sangria.

Pro ledovou královnu

K létu patří samozřejmě i zmrzlina a sorbet! Naservírujte přátelům netradiční koktejl v podobě lahodné zmrzlé malinové vodky; více o sorbetu a granitě se dozvíte v článku letní osvěžení.

Limonáda s ovocným ledemNetradiční efekt získáte zamražením drobného bobulového ovoce s vodou ve tvořítku na led. Ovocný led vypadá báječně ve sklenicích s tonikem, ozdobených čerstvými mátovými lístky. 

Zamrazit můžete i plátky citrusů nebo meloun nakrájený na kostky a uložený do plastových sáčků; pak jej použijte jako led pro ochlazení koktejlů, nebo rozmixujte na fantasticky osvěžující pyré.

A Oskara za celoživotní přínos světu koktejlů získává…

…kdo jiný, než nesmrtelná klasika! Koktejl Margarita by nebyl dokonalý bez sklenice obroubené solí. Jak na to jsme si řekli v minulém článku, kde najdete i inspiraci na správné využití bylinek. Vyzkoušejte třeba náš recept na letní variaci s kostičkami kiwi. Na zdraví!

TIPY NAVÍC:

  • Limetku a citrón v receptech (třeba v Berry Cosmopolitanu a melounovém mojitu) je lepší nezaměňovat. Mohou se lišit kyselostí i obsahem cukru, což ovlivňuje chuťovou rovnováhu koktejlu.

  • Čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva začíná již po půl hodině lehce hořknout, nepřipravujte ji tedy dopředu. Citrónová a limetková šťáva vydrží bez výrazné změny chuti až den, zatímco čerstvý grapefruitový džus naopak hořkost ztrácí - nejlepší je od jednoho do tří dnů po vymačkání.