! Přejít na mobilní verzi stránek. Najdete zde aktuální nabídku z akčních letáků, vyhledávání prodejen a recepty z Albert magazínu

Recepty

Bourguignon

Tradiční francouzský pokrm bourguignon (čti burgiňon) je vlastně dokonalejší verzí našeho guláše. Chuť mu dává hlavně maso, víno a cibule.

Bourguignon
  • Počet porcí 4
  • Kuchyně Francouzská
  • Typ jídla Gurmán
  • Délka přípravy 120 minut a více
  • Náročnost přípravy Vysoká

Ingredience

  • 750 g hovězího zadního
  • 2 cibule, nakrájené na hrubo
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 350 ml červeného vína Grenache Syrah
  • Carignan
  • svazek bylinek – petrželky, rozmarýnu,
  • tymiánu a bobkového listu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl, 7 kuliček černého pepře
  • hovězí vývar podle potřeby
  • 50 g másla, změklého
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • přidat všechny položky do seznamu

Postup

Příprava 20 min. Marinování přes noc. Dušení 3 hod.

1. Maso pokrájejte na kostičky velikosti sousta a v míse ho promíchejte s cibulí, mrkví a česnekem, zalijte vínem, přidejte svazek bylin a nechte přes noc marinovat.

2. Potom sceďte, bylinky vyndejte a spolu s marinádou uschovejte. V silnostěnném širším hrnci rozpalte olej a pak na něm zprudka osmahněte okapané maso a zeleninu. Abyste zabránili dušení, směs stále míchejte. Poté osolte a opepřete, přilijte marinádu i bylinky a přiklopené duste na mírném ohni tři hodiny. Podle potřeby podlévejte hovězím vývarem.

3. Máslo dejte do menší mističky, přidejte k němu mouku a prsty třete dohladka. Pak ze směsi udělejte dvě menší kuličky a těmi zahustěte bourguignon v momentě, kdy je maso měkké. Přidejte protlak a krátce povařte. Podávejte s grahamovou bagetkou.


Vyzkoušeli jste tento recept? Chcete se se svými zkušenostmi rozdělit s ostatními uživateli? Níže můžete k receptu připsat prostřednictvím sociální sítě Facebook svůj komentář:


další recepty v této rubrice

  • ,Zmrzlinový‘ ovocný salát

    ,Zmrzlinový‘ ovocný salát

    Kornouty rozložte na pra¬covní plochu, do každého dejte část pokrájených ja¬hod, maliny, ostružiny, plátky nektarinek, čtvrtkolečka kiwi a kousky... zobrazit celý recept »

  • Affogato s domácími sušenkami

    Affogato s domácími sušenkami

    1. Nejprve upečte sušenky. Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku smíchejte v míse kypřicím s práškem a cukrem. Uprostřed udělejte důlek a do něj... zobrazit celý recept »

  • Americká krása

    Americká krása

    Sundae je typický americký dezert. Ikona. A možná i víc než to: je to jeden z těch dezertů, které vás zaručeně uspokojí.

    1. Čokoládu a máslo dejte do žáruvzdorné mísy a posaďte ji na rendlík s vroucí vodou. Dbejte ovšem, aby se voda nedotýkala dna mísy. Míchejte, dokud... zobrazit celý recept »

  • Ananasová granita

    Ananasová granita

    Cukr nasypte do rendlíku a zalijte 380 ml vody a na slabém plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte stranou. Ananas dejte do odšťavňovače –... zobrazit celý recept »

  • Ananasovo-banánové lívance

    Ananasovo-banánové lívance

    Pustíte-li se do palačinek s dětmi, musíte ovládat jedinou věc: otáčet je ve vzduchu, vysoko nad pánví. A je úplně jedno, jestli palačinky skončí opět...

    1. Mouku vsypte do mísy, přimíchejte kypřicí prášek, skořici a cukr. Potom postupně metličkou zašlehávejte vejce a mléko, abyste získali hladké... zobrazit celý recept »

  • Ananasovo-mangový sorbet

    Ananasovo-mangový sorbet

    Cukr nasypte do středně velkého hrnce, přidejte najemno nastrouhanou kůru z jedné limetky, šťávu ze všech čtyř limetek zalijte 200 ml vody a přiveďte... zobrazit celý recept »

  • Ananasovo-rumová granita

    Ananasovo-rumová granita

    1. Cukr vsypte do hrnce, zalijte ho 250 ml vody, přilijte rum a za stálého míchání 3 minuty zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak zvyšte plamen,... zobrazit celý recept »

  • Ananasovovepřové špízy

    Ananasovovepřové špízy

    Maso smíchejte s kořením, chilli omáč¬kou, solí a šťávou a kůrou z 1 limety. Nechte asi 20 minut odpočívat. Pak maso na střídačku s kousky ananasu... zobrazit celý recept »