! Přejít na mobilní verzi stránek. Najdete zde aktuální nabídku z akčních letáků, vyhledávání prodejen a recepty z Albert magazínu

Potraviny

Informace důležité hlavně pro alergiky

Balené potraviny prodávané v obchodech obsahují na etiketách informace o nejčastěji se vyskytujících alergenních složkách. U nebalených potravin jsou tyto údaje zákazníkům k dispozici na dotaz. V prodejnách Albert se o výskytu alergenů můžete informovat v šanonu, který vám personál ochotně poskytne.

Co jsou alergeny - alergie?

Potravinovou přecitlivělostí označujeme stav, kdy organismus alergika reaguje na konzumaci určitých potravin způsobem, který je odlišný od reakce běžné populace. Mezi tyto přecitlivělosti patří zejména intolerance laktózy (mléka), glutenu (lepku, obsaženému v obilovinách) a tzv. potravinové alergie.

Alergeny pod drobnohledem

Ve vyspělých zemích trvale roste počet lidí, kteří trpí alergií na určité potraviny. Odborníci odhadují, že přibližně každé dvacáté dítě trpí nějakou přecitlivělostí na potraviny. Nejvýznamnějším způsobem, jak se alergické reakci vyhnout, je vyloučit alergenní potravinu z jídelníčku. Alergii může způsobit i velmi malé (stopové) množství potraviny, proto by měli alergici nebo jejich rodiče sledovat složení nakupovaných potravin.

Alergeny se podle mezinárodní klasifikace dělí do skupin na obiloviny obsahující lepek, měkkýše, vejce, ryby, jádra podzemnice olejné (arašídy), sójové boby (sóju), mléko (včetně laktózy), suché skořápkové plody, celer, hořčici, sezamová semena, oxid siřičitý a vlčí bob.

Všechny tyto informace najdete na obalech výrobků nebo v informačním šanonu v prodejnách Albert. Proto pamatujte, že samolepky na balených potravinách nejsou jen estetickým doplňkem, ale mají svůj význam.

další Potraviny