! Přejít na mobilní verzi stránek. Najdete zde aktuální nabídku z akčních letáků, vyhledávání prodejen a recepty z Albert magazínu

Potraviny

Co byste měli vědět o ovoci a zelenině

Dnes i malé dítě ví, že ovoce a zelenina by měly tvořit důležitou součást naší stravy. Toto klišé ale nemusíme přijímat automaticky. Stačí se o této tradiční součástí nákupů v obchodech dozvědět víc a uvidíme, že na tvrzení o zdravotní prospěšnosti rostlin něco je.

Ovoce a zelenina obsahují kromě vody, škrobů, cukrů a vlákniny také celou řadu vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a jiných zdraví prospěšných látek. A na rozdíl od živočišných produktů, tedy například masa, neobsahují vůbec žádný cholesterol, který se stal strašákem moderní civilizace.

V boji proti volným radikálům

Z mnoha příznivých složek ovoce a zeleniny jsou velmi důležité antioxidanty, které umí likvidovat volné radikály. Volné radikály vznikají v lidském těle jako vedlejší produkt buněčného metabolismu. Jsou velmi reaktivní, protože mají o jeden atom více nebo méně, a proto rády reagují s ostatními atomy. Tím poškozují buňky lidského těla. Nejsilnějšími antioxidanty obsaženými v ovoci a zelenině, jež umí volné radikály neutralizovat a tím je odzbrojit, jsou lykopen a beta-karoten. Nejvíc jich najdeme v červených částech rostlin – plodech rajčete, červené papriky a kořenech mrkve.

Čerstvá, nebo unavená?

Jak v obchodě poznáte čerstvou zeleninu a ovoce? Protože obsahují 80 až 90 procent vody, jakákoli její ztráta je na produktu patrná – je zvadlý, měkký a bez lesku. Spolu s vodou ztrácí ovoce a zelenina v důsledku enzymatické činnosti cenné látky.

Informace v prodejně

Každý výrobek v oddělení ovoce a zeleniny je v obchodech označen informací o zemi původu, místu sklizně, jakosti, ceně za kilogram nebo za kus. Ovoce navíc obsahuje údaj o odrůdě, protože každá odrůda má odlišnou chuť.

Certifikace

Chcete-li nakupovat zdravotně nezávadné ovoce a zeleninu, poohlížejte se po produktech, které mají certifikáty správné výrobní a zpracovatelské praxe GlobalGap a certifikáty jakosti dle GFSI (Celosvětové iniciativy pro bezpečnost potravin). Certifikáty se musí každoročně obnovovat. Výrobci a zpracovatelé, kteří certifikačním procesem prošli, musí dodržovat správnou technologii výroby. Ta zaručuje, že produkty pěstování rostlin neobsahují nadměrné množství cizorodých látek – hnojiv, pesticidů a konzervačních látek –, které lze z ovoce a zeleniny odstranit jen částečně, protože se nacházejí uvnitř buněčné struktury rostlin.

Integrovaná produkce

Významní producenti kvalitního ovoce a zeleniny pěstují rostliny tzv. integrovanou produkcí – její pravidla přesně definují, jak a za jakých podmínek jsou rostliny ošetřovány chemickými přípravky. Při produkci je kladen důraz na minimální používání pesticidů, herbicidů a dalších chemických látek a využívání odrůd odolných vůči škůdcům a chorobám. Při integrované produkci klesá podíl chemických prostředků o 20 až 30 procent oproti produkci klasické.

Kvalitní ovoce a zelenina by měly být nejen nedílnou součástí jídelní tabule, ale každý z nás by si jimi měl zpestřovat život co nejčastěji.

další Potraviny