Šetrné k přírodě

Biopotraviny jsou opředeny spoustou mýtů a nejasností. Jedná se o produkty ekologických farem, jejichž produkce je šetrná k přírodě. Jsou vyhledávány především těmi zákazníky, kteří dbají o svůj životní styl a preferují potraviny bez umělých přísad.

Dříve bylo trendem nakupovat bioprodukty zejména na farmářských trzích a ve specializovaných prodejnách. Poptávka po tomto segmentu potravin postupně roste, což dokazují i statistiky. Podle dostupných zdrojů bylo u nás v roce 2006 okolo tisíce biofarem. Jejich počet v roce 2012 ale narostl čtyřnásobně*. Na tento trend reagují také obchodní řetězce.

My našim zákazníkům samozřejmě nasloucháme, a proto u nás najdou desítky produktů v bio kvalitě. Vytvořili jsme pro ně také ucelenou řadu produktů vlastní značky Albert Bio, jejichž předností je dobrý poměr kvality a ceny. Do budoucna plánujeme tuto řadu ještě více rozšířit. Průběžně do sortimentu zařazujeme také další položky, jako např. pomazánky různých příchutí vlastní značky Albert Veggie v bio kvalitě,“ říká Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert.

sirupjáhlypomazánka cizrna mangoVyzkoušejte bio produkty vlastních značek Albert

Zákazníci projeden Albert si mohou vybrat z desítek produktů ze sortimentu suchých i čerstvých potravin v bio kvalitě, z nichž mnohé jsou nabízeny pod vlastní značkou Albert. Produktová řada Albert Bio zahrnuje těstoviny, rýži, luštěniny, různé druhy mouky, mléčné výrobky, zeleninu či speciality typu javorový sirup, sušenky, krekry a jiné. Příznivce bioproduktů potěší i nová řada pomazánek vlastní značky Albert Veggie v bio kvalitě. Tyto jsou určené vegetariánům a veganům, ale i těm, kteří si jednou za čas rádi dopřejí bezmasý den.

Konec stereotypu v kuchyni

Stále se rozšiřující sortiment biopotravin pomáhá udržovat jídelníček neustále pestrý. Vedle brambor, rýže a těstovin se do českých kuchyní postupně dostávají například také čím dál tím populárnější alternativní přílohy. Ty jsou navíc jednoduché na přípravu a v nabídce produktů Albert Bio jich najdete celou řadu – mimo jiné jáhly, pohanku, kukuřičnou polentu, bulgur nebo kuskus. Jako přílohu ke grilování nebo na piknik můžete vyzkoušet osvěžující pohankový tabbouleh vhodný i pro bezlepkovou dietu. Na jeho přípravu budete potřebovat:

• 1 šálek pohankové krupice Albert Biotabbouleh
  • 1 a ½ šálku vody se lžičkou soli
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce sezamového oleje Albert Bio
  • 2-3 stroužky česneku, nadrcené
  • sůl, pepř
  • 3 velká rajčata
  • 1 okurka
  • 1 malá mrkev
  • 2 cibule
  • hrst čerstvé petrželky, jemně nasekané
  • hrst čerstvé máty, nasekané

Pohanku propláchněte ve studené vodě. Pak vařte asi 2 - 3 minuty v osolené vodě a po odstavení nechte 30 minut dojít „pod peřinou“. Připravte si dresink z citronové šťávy, oleje, česneku, soli a pepře. Zeleninu umyjte a pokrájejte na kostičky. Vložte do větší mísy, přidejte vychladlou pohanku a promíchejte. Ochuťte solí a pepřem. Přidejte petrželku a mátu a nechte asi 30 minut odležet. Podávejte vychlazené. Recept najdete na www.albert.cz.

*Zdroj: Agrární www portál, Záhada jménem biopotraviny: Všichni je chtějí, ale prodá se jich minimum. Dostupné 5. 8. 2015 na: http://www.agris.cz/clanek/186712