Průzkum je dostupný na stránce www.albert.cz/vyzkum. Na ní se lidé mohou vžít do pozice ředitele zoologické zahrady a vybrat tři nejkrásnější zvířata, která by si do své zoo určitě pořídili. Vybírat mohou z celkem 32 zvířat, které nominovaly zoo z celé České republiky, které jsou zapojeny do kampaně potravinového řetězce Albert s názvem „Postav si svou zoo“. Těmto zvířatům hlasující udělí zlatou, stříbrnou nebo bronzovou medaili. Dále mají možnost označit tři zvířata, která se jim zdají nejméně krásná. Výsledky hlasování pak využijí vědci z oddělení Etologie a ekologie na katedře zoologie Přírodovědecké fakulty UK při výzkumu, který studuje lidské vnímání krásy zvířat.

„Doufáme, že se do výzkumu zapojí co nejvíce našich zákazníků. Ze zaslaných odpovědí odměníme 10 respondentů, kteří od nás získají rodinné vstupenky do zoo dle vlastního výběru,“ uvádí Zlata Ulrichová, marketingová ředitelka společnosti Ahold Czech Republic, která vede tým stojící za celou kampaní.

Během kampaně „Postav si svou zoo“, která potrvá až do 25. března, mohou zákazníci v prodejnách Albert získat za každých 200 korun nákupu nebo při koupi partnerských produktů figurky zvířat. Nasbírat mohou celkem 32 zvířecích miniatur, se kterými mohou hrát stolní deskovou hru „Postav si svou zoo“. Zakoupit si mohou také sešit "Ředitelem zoo" se zajímavými informacemi o jednotlivých zvířatech.

Na mikrostránce albert.cz/zviratka a na facebookovém profilu Albert Česká republika facebook.com/albertceskarepublika se lidé mohou zapojit i do hlasování o nejoblíbenější zvíře v dané zoo. Společnost Ahold vítěze v každé zoologické zahradě adoptuje a po dobu jednoho roku bude přispívat na jeho péči. Celkem tak bude podpořeno 15 zvířat v celé České republice.

Reference:

Marešová, J. & Frynta, D. (2008). Noah’s Ark is full of common species attractive to humans: the case of boid snakes in Zoos. Ecological Economics, 64, 554-558.

Frynta, D., Marešová, J., Landová, E., Lišková, S., Šimková, O., Tichá, I., Zelenková, M.,

& Fuchs, R. (2009). Are animals in zoos rather conspicuous than endangered? In A.

M. Columbus, & Kuznetsov L. (Eds.), Endangered species: new research (pp. 299–

341). New York: Nova Science Publishers.

Frynta, D., Šimková, O., Lišková, S., & Landová, E. (2013). Mammalian collection on

Noah's Ark: the effects of beauty, brain and body size. PLoS ONE, 8, e63110.