Okurka je nejpopulárnější

Alespoň třikrát týdně dává dětem ke svačině ovoce nebo zeleninu 60 % rodičů. Více se však na tom, aby měly děti vyváženou a pestrou stravu, podílí ženy, a to téměř 80%. Ale také více než polovina mužů (64 %) dbá na to, aby měly děti pravidelně čerstvé ovoce či zeleninu.

Podle průzkumu patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny u dětí okurky (70 %), rajčata (61 %) a mrkev (48 %). I přesto, že se salát netěší příliš velké popularitě mezi menšími dětmi, tak boduje u dětí ve věku 10 až 12 let.

Zelenina je vhodná jak ke svačině, tak i v kombinaci s dalšími pokrmy. Řada chutných receptů je k dispozici na webových stránkách smoulove.albert.cz/recepty, které byly spuštěny v rámci kampaně obchodního řetězce Albert, jejímž cílem je upozornit na význam ovoce a zeleniny ve stravování dětí.

Vitamíny proti podzimní únavě

„Proti podzimní únavě pomáhá dostatek spánku i pestrá a vyvážená strava. Určitě doporučuji lehká jídla s větším množstvím zeleniny, včetně tepelně upravené. Důležitý je také pravidelný příjem ovoce, a to i ve formě jedné skleničky 100% nedoslazovaného ovocného džusu za den,“ uvádí RNDr. Pavel Suchánek, výživový poradce Zdravé 5. „Nejvhodnější denní příjem ovoce a zeleniny jako prevence různých onemocnění je v množství pěti dávek. Ovoce a zelenina jsou totiž zdrojem především vitaminů, minerálních látek, nesmíme zapomínat ani na rozpustné vlákniny a menší množství vlákniny nerozpustné. Pro děti platí, že dvě ze tří porcí zeleniny mohou být tepelně upravené např. zeleninový vývar, zelenina dušená, vařená v páře, nebo opatrně restovaná. Tepelně upravená zelenina je totiž lépe stravitelná. Předejdeme tak možným bolestem břicha a pocitům plného žaludku,“ doplňuje Pavel Suchánek.

tvar_pomaZ receptů stojí za zkoušku například tvarohová pomazánka s řeřichou, na jejíž přípravu je potřeba:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 175 ml husté zakysané smetany
  • 1 lžička mořské soli
  • 4 lžičky šťávy z limetky
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g vlašských ořechů (jemně strouhaných i nahrubo nasekaných)
  • Větší hrst lístků řeřichy seté (nadrobno pokrájených)

Tvaroh, zakysanou smetanu, sůl, limetkovou šťávu a olivový olej vyšlehejte do hladkého krému. Porcelánovou mísu dobře vytřete rozkrojeným stroužkem česneku. Je-li česnek méně aromatický, můžete do pomazánky malý kousek stroužku prolisovat. Krém v míse dobře promíchejte s ořechy a řeřichou. Dochuťte solí a limetkovou šťávou a nechte asi půl hodiny v ledničce uležet. Hotovou pomazánku namažte na pečivo. Takto připravenou svačinku můžete dozdobit třeba plátky ředkviček, okurky, rajčat nebo papriky a vašemu malému školákovi určitě přes den nebude chybět energie.

O průzkumu

Kvantitativní celorepublikový průzkum „Ovoce a zelenina ve stravování dětí“ zpracovala pro obchodní řetězec Albert výzkumná agentura IPSOS. Průzkum byl proveden od 29. srpna do 4. září 2014 na reprezentativním vzorku 509 respondentů, mezi nimiž byli rodiče dětí ve věku 6 až 12 let.

infografika_zelenina