První víno z nové sklizně

Tradice Svatomartinského vína vychází ze zvyku vinařů připíjet si na svátek Svatého Martina poprvé novým vínem. Tato vína sice od vinobraní zrála pouhých pár týdnů, ale za tu dobu již získala svůj osobitý charakter.

„Poptávka našich zákazníků po Svatomartinském vínu stále stoupá. V České republice se každý rok prodají přibližně dva milióny lahví. Proto jsme se na ni i v letošním roce důkladně připravili. Na zákazníky čekají téměř dvě desítky druhů Svatomartinských vín, což je o čtvrtinu více než v loňském roce,“ říká manažer sortimentu vína a sommelier Vlastimil Vávra z obchodního řetězce Albert. Od 11. listopadu nabídneme opravdu bohatý výběr vín s označením „Svatomartinské“ od předních moravských vinařů za atraktivní ceny,“ doplňuje Vlastimil Vávra.

Svatomartinské víno lze vyrábět pouze z raných odrůd. V bílém provedení se jedná o Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, červenou  a růžovou odrůdovou variantou jsou Modrý Portugal a Svatovavřinecké, kterou ještě doplňuje růžové Zweigeltrebe.* „V prodejnách Albert zákazníci najdou od každého něco a rozhodně tato vína nepřehlédnou. Budou viditelně označena logem Svatého Martina na bílém koni.  Pro naše zákazníky jsou na vybraných prodejnách připraveny také jejich ochutnávky,“ doplňuje Vlastimil Vávra.

Podle tradice se první Svatomartinská vína otvírají 11. listopadu v 11:00 hod., spotřebovat byste je ale měli nejpozději do jara, aby neztratila svou specifickou chuť.

rose muskat muller portugal

svatomartinska_husaTradiční husí pečeně

Se Svatým Martinem je také spojen konec hospodářského roku a svatomartinské hody. Vše potřebné k přípravě této hostiny najdete v prodejnách Albert, stejně jako recept na přípravu tradiční svatomartinské husy z oblíbeného magazínu Albert v kuchyni. Základem je samozřejmě husa, kterou v Albertech najdete po celý rok. V době před Svatým Martinem ji pořídíte za zvýhodněnou cenu, stejně jako jablka od českých dodavatelů, bez kterých se příprava pokrmu neobejde.

Potřebné ingredience:

• husa (přibližně 3 kg)
  • sůl
  • hrst celého kmínu
  • 8 malých červených jablek, rozpůlených
  • mletá skořice a tlučený hřebíček na poprášení jablek
  • bramborové knedlíky a dušené červené zelí jako přílohu.

Husu nasolte den předem a odložte ji do chladu. Druhý den ji pokmínujte, položte do velkého pekáče, nebo hlubšího plechu a podlijte vodou. Husu pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 220 °C, pak snižte teplotu na 180 °C, zakryjte alobalem či druhým pekáčem a pečte asi tři hodiny. Občas propíchněte kůži u stehen, aby vytekl tuk. Po třech hodinách pečení tuk z pekáče odeberte, do výpeku vhoďte jablka poprášená skořicí a hřebíčkem a husu pečte odkrytou ještě další hodinu. Vyndejte ji z trouby a nechte před servírováním 20 minut odpočinout. Podávejte ji s jablky, bramborovými knedlíky
a dušeným červeným zelím.

*Zdroj: Vinařská instituce: dostupné na http://www.wineofczechrepublic.cz/nase-vina/svatomartinske/o-svatomartinskem/5050-co-je-to-svatomartinske-vino.html